Már 27290 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Az írek, a britek, a hollandok és a spanyolok veszik a legtöbb magyar ingatlant

2005. november 24.

Évente 1800 budapesti lakást vásárolnak meg külföldi, elsősorban ír, brit, holland, spanyol és skandináv magánszemélyek, így a céges vásárlásokkal együtt a külföldi kézbe kerülő budapesti lakások száma a becslések szerint eléri az évi ötezret - jelenette ki Péter Ágnes, az Otthon Centrum külföldi ügyfeleket kiszolgáló részlegének vezetője. Új trend, hogy a külföldiek egyre gyakrabban vásárolnak interneten vagy telefonon keresztül lakást, sokan közülük olyanok, akik még soha sem jártak nálunk.

Felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy a külföldi befektetők közül sokan - elsősorban az írek - újabb befektetési célpontok felé fordulnak, egyre többen vásárolnak ingatlant Bulgáriában a síparadicsomok közelében, illetve a tengerparton, ott ugyanis néhány éven belül 30-40 százalékos értéknövekedést remélnek, ami Magyarországon már nem lehetséges.

Az idén az első félévben 900 külföldi magánszemély vásárolt Budapesten lakást - a befektetők 57 százaléka ír vagy brit -, és az idén is várhatóan 1800 fővárosi ingatlan kerül külföldi magánszemélyek tulajdonába - véli a szakember. A lakásvásárlók közül sokan nemcsak hogy nem jártak Magyarországon, de nem is szándékoznak idejönni, csupán befektetésként vásárolnak ingatlant. Gyakori, hogy a külföldiek nyugdíjuk kiegészítésére fektetnek ingatlanba, a nyugdíjalapok alacsony hozama ugyanis nem teszi lehetővé a megszokott életszínvonal fenntartását. A külföldi befektetők magyarországi megjelenéséhez járul hozzá az is, hogy míg a magas nyugat-európai ingatlanárak mellett 100 ezer euróért már nem lehet kiadható lakást vásárolni, Magyarországon ez megtehető.

A külföldi befektetők 80 százaléka új, 20 százaléka használt lakást vásárol, legkorábban az ír magánszemélyek jelentek meg befektetőként - 2000 körül - a budapesti lakáspiacon. Írországban az ingatlanárak az utóbbi évtizedben tízszeresére növekedtek, így az írek egyre drágábban tudtak csak megtakarításukból lakást vásárolni. Az írek felújítandó, kis lakásokat is megvesznek, a britek és más nyugat-európai, illetve arab országbeli, magas jövedelmű befektetők elsősorban új lakásokba fektetnek.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry