Már 27289 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Budapesti ingatlanpiac: enyhébb a pesszimizmus

2005. november 24.

Megtört a 2004 közepe óta tartó trend: már nem nő a lakáspiacon lévő vállalkozások pesszimizmusa - a többi között erre az eredményre jutottak a GKI Gazdaságkutató Rt. munkatársai. Az idei év harmadik negyedéves budapesti ingatlanpiaci felmérése szerint az index értéke mínusz 21,7 százalék, ez közel 3 tized százalékpontos javulás az előző negyedévhez mérten. Az egy évvel ezelőtti bázishoz képest nem volt változás. Az index javulását nagyrészt a lakáspiacra, kisebb részt az irodapiacra vonatkozó részindexek növekedése eredményezte.

A felmérés szerint az ingatlanpiaci szereplők a fővárosi lakóingatlanok esetében 1,2 százalékos árcsökkenést, a többi szegmensben infláció körüli áremelkedést várnak a következő 12 hónapban. A lakóingatlanok árának 1,2 százalékos mérséklődését a használt lakások árának 2 százalékra becsült esése, és az új lakások árának 0-2 százalék körülire várt emelkedése adja.
A KSH adatai alapján Akar László, a GKI vezérigazgatója úgy vélekedett, hogy a lakásépítés túljutott a csúcsponton - emelte ki az MTI-Eco. Ez évre összesen 42 ezer új lakás átadására számítanak, ezt azonban jelentősen befolyásolhatja az áfacsökkentés. A kormányzati intézkedés miatt ugyanis többen jövő évre halaszthatják a vásárlást - mutatott rá Akar. A változtatás biztosan árcsökkenést okoz, de a hatás nem a következő év elején várható, hanem még az idén elkezdődhet, és akár háromnegyed évig húzódhat.

Évente 1800 budapesti lakást vásárolnak meg külföldi - elsősorban ír, brit, holland, spanyol és skandináv - magánszemélyek, a céges vásárlásokkal együtt a külföldi kézbe kerülő budapesti lakások száma a becslések szerint eléri az évi ötezret - jelentette ki Péter Ágnes, az Otthon Centrum külföldi ügyfeleket kiszolgáló részlegének vezetője egy budapesti konferencián. Új trend, hogy a külföldiek egyre gyakrabban vásárolnak interneten vagy telefonon keresztül lakást.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry