Már 27568 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

A luxus-szegmensben várható további áremelkedés

2005. október 16.

A lakáspiac luxusszegmensében további áremelkedések várhatók - állapította meg a Otthon Centrum és a Transelektro Kft. közös gyorsjelentésében. Bár a külföldiek a korábbi évekhez képest kevesebb ingatlant vásárolnak manapság Budapesten, mint az előző években, amellyel párhuzamosan egyre több új lakás épül, ennek ellenére a luxus szegmensben további áremelkedést jósolnak az elemzők.

A növekedés egyik oka, hogy a magasra pozícionált, az átlagnál jobb minőségi színvonalon épülő lakásokkal és szolgáltatásokkal, ma már nemcsak a magyar, hanem mindinkább az uniós-, illetve világpiaccal is lehet versenyezni.

2005-ben tovább folytatódott a tömegpiac és a felsőbb kategóriájú ingatlanok piacának polarizálódása. Míg egyes szegmensekben a fejlesztők továbbra is értékesítési nehézségekkel küzdenek, egyre több egyedi projekt jelenik meg a piacon, melyek lakásai - akár az átlagár többszöröséért is - jól értékesíthetők. Ilyenek például a Prestige Towers luxus lakásai, amelyek héten tették le alapkövét. A lakások 6O százaléka már az értékesítési időszak első négy hónapjában elkelt. Az értékesítésért felelős Otthon Centrum adataiból kiderül, hogy a luxus szegmensben további áremelkedés várható. Még a jövő évi áfa változás sem lassítja le ezt a folyamatot. A Prestige Towers értékesítési és marketing igazgatója Szili Balázs szerint: "A magasra pozícionált, az átlagnál jobb minőségi színvonalon épülő lakásokkal és szolgáltatásokkal, ma már nemcsak a magyar, hanem mindinkább az uniós-, illetve világpiaccal is lehet versenyezni. Ez az oka annak, hogy az ilyen típusú fejlesztések kevésbé tartoznak az árérzékeny termékek körébe. Erre bizonyíték például az is, hogy a külföldi értékesítési partnerek a Prestige Towers lakásait még a Financial Timesban is hirdetik. A lakások zömét ír, angol, spanyol és dél-afrikai befektetők vásárolták meg"

Az Otthon Centrum és a Transelektro elemzésből kiderül az is, hogy az 500 ezer Ft/nm2 feletti lakáskategóriában, amelybe a Prestige Towers is tartozik, a magasabb árak sok esetben (jellemzően a pesti belvárosban) külföldi vásárlók érdeklődését feltételezik. A Belügyminisztérium adatai szerint, míg az idei év első felében országosan ötödével (2651-re) csökkent a külföldiek ingatlanvásárlása hazánkban, Budapesten közel ugyanannyi, 892 tranzakció kötődött külföldiekhez. (Fontos, megjegyezni, hogy ez csak a magánszemélyek vásárlását mutatja, a cégen keresztüli tranzakciókat nem.) Az írek és a britek a fővárosi volumen 57%-át adták, s így a legnagyobb vevőkört jelentik. A valamelyest csökkenő számú ír vásárló továbbra is elsősorban az V., VI. és VII. kerületet preferálja, s ezeken a részeken fejlesztési aktivitásuk is nőtt. (Ír befektetők nevéhez köthető egy, az év második felében elkészülő luxuslakás-beruházás a lakóingatlan-fejlesztések által eddig elkerült fővárosi V. kerületben, s több hasonló áll tervezés alatt.) Új színfoltként nagy számban jelentek meg spanyol vásárlók és ingatlan-fejlesztők is a belvárosi szegmensben.

A magas presztízsű kategória egyre inkább a pesti oldalon hódít teret. Míg a II., XII. és III. kerületben összességében visszaesett az új építésű lakások értékesítése, a pesti belváros lakásai egyre keresettebbek. Az V. kerületben és a VI. kerület Nagykörúton belüli részén több olyan lakóprojekt indult el, melyek a magyar piacon meg sem jelennek, azokban szinte kizárólag külföldi vásárlók vesznek lakásokat, elsősorban befektetési céllal. A Duna egy másik nagy vonzerő, ahol átlagnál magasabb színvonalú és árú lakások tömegének építése és tervezése zajlik. Így például a Duna Plaza mögötti területen valóban egy új városrész születik, több projekt keretében, ezres nagyságrendű lakásszámmal.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry