Már 27193 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Milliós különbség a négyzetméterárakban

2005. február 11.

Budapesti lakások: milliós különbség a négyzetméterárakban Módosultak tavaly a piaci trendek az egy évvel korábbihoz képest a fővárosban. A "Buda-Pest olló" 2003-ban összébb zárult, de az elmúlt évben már nyílt, azaz 2004-ben nőtt a lakásárak közötti különbség.

Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője szerint ez az "eszmei határ" nagyjából Pesten nagyjából 280-300, Budán pedig 350 ezer forintos átlagos négyzetméterárat jelentett. Hozzátette: a tömegesen eladható, főkét pesti lakásoknál ez jelentheti az elméleti árplafont.

A pesti oldalon elsősorban a korábban is népszerű, olcsóbb, kis lakásokat keresték, míg Budán változtak a méretpreferenciák, és árak: a nagy és igen drága lakásokra is volt kereslet. A Duna két oldala között akár milliós különbsegek is lehetnek a négyzetméterárak között: Pesten már 240 ezer forintos "egységáron" is lehet új lakást venni, Budán viszont 1,3 millió forintos négyzetméterárra is van példa. Utóbbi szélsőérték az új építésű társasházi lakásokra vonatkozik, családi házaknál, villáknál azonban ennél magasabb ár is elképzelhető.

A tavalyi év hozománya az is, hogy a befektetési célú vásárlások száma csökkent, a vevők elsősorban maguknak vásároltak ingatlant. Ennek köszönhetően a vevők döntéseiben fontos szerepet játszott az adott lakás minősége és funkcionalitása.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry