Már 27256 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Hol vehetünk ingatlant és mennyiért?

2005. szeptember 8.

A magyarok érdeklődése a határon túli ingatlanok iránt 1996 - a hazai jogszabályok kedvező változása - óta szinte töretlennek mondható. A legkeresettebb területek a floridai és mediterrán tengerpartok, ahol a közel tíz év alatt - a külföldi ingatlant közvetítő üzletágba bekapcsolódott hazai cégek adatai szerint - közel 2500 adásvételi szerződést ütöttek nyélbe.

A becsült adatok szerint a legtöbb magyar Spanyolországban és az egyesült államokbeli Floridában szerzett tulajdonjogot az elmúlt közel kilenc évben. A forgalmazók szerint a Katrina hurrikán katasztrófája sem változtat a befektetők vélekedésén.

A külföldi ingatlanszerzés első néhány esztendejében a hazai érdeklődők figyelme elsősorban Florida, valamint a spanyol és a francia tengerpart felé irányult. Bár az árak ezeknek az államoknak a kiemelt tengerparti részein már akkor is valamivel magasabbak voltak az itthoninál, a kockázat megérte. Akik például Floridában az elmúlt években jó helyen vásároltak befektetési céllal házat, apartmant, nem csalódtak - állítja Kemecsei Lívia, a Florida Investment Marketing Inc. hazai képviselője.

Florida

Az ottani kedvező hitelkonstrukciók s a bérbeadhatóság, valamint az ingatlanok értéknövekedése miatt néhány év alatt többnyire megtérült a befektetett tőke. Mint mondja, a gyakorlat a tisztán pénzügyi befektetéskor az, hogy a vevő a rajzasztalról kiválasztja a lakást, általában 30 százalékkal leelőlegezi, majd másfél-két év múlva - a lakóépület átadása előtt - kiszáll a projektből. Ekkor az évi 20 százalékos értéknövekedés folytán a 30 százalék befizetés közel a dupláját éri.

Florida változatlanul jó terep a tőkeinvesztícióra, így a befektetők érdeklődése töretlen, amelyet a 2001-es szeptemberi terrortámadás sem vetett vissza - állítja az üzletasszony, s ezt egy friss amerikai piaci jelentéssel támaszt alá. E szerint a félszigeten kiemelt helynek számító Palm Beachen az elmúlt öt évben 98, míg Daytona Beachen 80 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak, az előrejelzések pedig az elkövetkező egy évre a két területen 21, illetve 20 százalékos ingatlanérték-növekedést prognosztizálnak. Érdekes, hogy az alap ingatlanbiztosítás nem tartalmazza a terrortámadás elleni biztosítást, de köthető ilyen kiegészítés, kevesebb mint 50 százalék felárért. (Az alap ingatlanbiztosítás díja egy átlagos lakásra mintegy 240 ezer forint egy évre.)

Társasházi lakások

A cég jelenlegi ajánlatában többféle, például Tampa területén úgynevezett Condo conversion jellegű ingatlan található. Ez az ingatlantípus azt jelenti, hogy a területen korábban bérlakásokként szolgáló apartmankomplexumokat - teljesen felújítva - társasházakká alakítják át, melynek eredményeként minden lakásnak önálló helyrajzi száma és telekkönyvi bejegyzése lesz. A lakásokat ezek után egyesével értékesítik. Előnyük ezen ingatlanoknak, hogy úgymond bejáratottak, így nagyon jól bérbe adhatóak. A lakások ára 130-220 ezer dollár között mozog, melyhez 20 százalék saját tőkére van szükség.

Családi házak

Természetesen eladó családi házakat is találnak a befektetni szándékozók Tampa környékén. A bérlő megtalálásában a kinti cég is segít, oly módon, hogy ő maga keres meg bérleményre váró amerikai családokat. A családi házak árai 160-280 ezer dollár között szóródnak, megvásárlásukhoz szintén van hitelfelvételi lehetőség. Emellett továbbra is van mód az említett tervezőasztalos befektetésre, amikor is még az építkezés megkezdése előtt, a tervezés stádiumában veszi meg a lakást vagy a családi házat a vásárló.

Spanyolország

Spanyolországban az éves értéknövekedés a tengerentúlinál kisebb: jelenleg helytől függően 10 és 15 százalék között mozog. Bár az árak a német, holland és egyéb nációjú vásárlók felerősödött érdeklődése következtében jelentősen emelkedtek az elmúlt két évben, Görög Áron, az Otthon Centrum Holiday vezetője szerint a spanyol tengerpart hosszabb távon még mindig eredményes befektetési terep. A hozam ugyanis egyrészt a bérbeadásból, másrészt az ingatlanok értéknövekedéséből továbbra is biztosított.

Csábító hitel

Úgy látja: ha a vásárlási kedv megcsappanna, annak biztos nem a londoni, török és egyiptomi terrorcselekmények az okai, a befektetés ugyanis nem rövid időre szóló elhatározás. Sokak számára a kedvező hozamelérhetőség mellett még mindig csábító a spanyol pénzintézettől 20-25 éves futamidőre felvehető hitel. Mértéke az ingatlan árának 80 százaléka is lehet, s éves kamata jelenleg 3,5-3,75 százalék között mozog. Az ingatlanbiztosítással kapcsolatban elmondta: nincs külön terrortámadás vagy egyéb, például háborús kár elleni biztosítás, csak a miénkhez hasonló, természeti csapások elleni, az éves alapdíj pedig 300-600 euró. A cég jelenleg is számos spanyol ingatlant kínál például a Castello környékén lévő Marina D’Or üdülővárosban, valamint Costa del Sol területén. Találnak itt az érdeklődők egyebek mellett 78 négyzetméteres nívós tengerparti lakást 210 ezer euróért, medencés, 65 négyzetmétereset 148 ezer euróért.

Horvátország

Horvátország tengerparti részein - melyek iránt szintén egyre nagyobb az érdeklődés - az utóbbi időben visszaestek a fejlesztések, ezért kevesebb a jó színvonalú, eladásra kínált ingatlan. Ez kissé felvitte az árakat, de az Otthon Centrum Holiday Krk szigete mellett számos területen kínál használt és új lakóingatlanokat egyaránt. Krk szigetén például felújítandó, a tengerparttól 500-1000 méterre fekvő, 50-170 négyzetméter alapterületű házakhoz már 30-80 ezer eurós, Marina, Kornic és Malinska környékén pedig új, 37-73 négyzetméter közötti apartmanokhoz 30-80 ezer eurós áron hozzá lehet jutni - ám csak készpénzért, ugyanis hitellehetőség itt nincs. Az ingatlanbiztosítások itt sem tartalmaznak terrorkárok elleni kitételt, többnyire a hazaiakhoz hasonló áron s hasonló károk ellen nyújtanak az ingatlannak bizonyos fokú védelmet.

Törökország

Törökországban szintén nem kaphat külföldi banki kölcsönt, ám itt ezt kompenzálja a gyakran a hazai töredékét kitevő ár, valamint az ingatlanok elenyésző havi fenntartási költsége. Az ottani Riviérán például egy 80-100 négyzetméteres, teraszos, kertes villához 22-26 millió forintos áron, a tengertől néhány száz méternyire lévő, kisebb, társasházi lakáshoz pedig már 8-12 millió forint közötti áron hozzá lehet jutni. Endrédy Károly, a Dr. Stange International (DSI) ügyvezetője szerint egy-két hónapra biztosan elbizonytalanítják a vásárolni szándékozókat az terrorcselekmények, ám az a véleménye, hogy őszre helyreállhat az ingatlanpiac, ahogy azt tette a New York-i támadás után is. Az évi 30 ezer forintos alap ingatlanbiztosítások itt szintén csak a nálunk is ismert természeti katasztrófák elleni kitételeket tartalmazzák.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry