Már 27332 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Mi volt “az év dobása" az ingatlanpiacon?

2005. december 19.

Nem akármilyen évet hagyunk lassacskán magunk mögött. Lakáspolitikai újdonságok, fúziók és szétválások, nagy tranzakciók, csendes visszavonulások, lassuló lakáspiac, építési rekordok, s mindez egyszerre, egy évben. Hogy az események sodrában kinek min akadt meg a szeme, egyéni nézőpont kérdése, az alábbiakban mindenesetre fontossági sorrend nélkül gyűjtöttünk az év nagy dobásaiból egy csokorra valót.

Gerő Péter MAISZ-alelnök:
Egy kicsit szándékosan félreértve a kérdést, én úgy gondolom, szakmai szempontból az év legfontosabb eredménye a minősítési rendszer akkreditálása volt. A Nemzeti Akkreditációs Tanács igazolása szerint az Eufim rendszer valóban európai szabványokon alapuló személytanúsítás, és az akkreditáció értelmében a MAISZ jogosult a minősítési eljárás lefolytatására és a minősítések kiadására az ingatlanértékelők és a közvetítők számára. Ezzel együtt felvetődik a kérdés, vajon akkor csak a MAISZ tagjai szerezhetik-e meg a minősítést. Természetesen nem így van, a személytanúsítás tagságtól független, ugyanakkor meg kell jegyeznem, a MAISZ az összes jelentős szakmai szervezetnek részvételt ajánlott a minősítési eljárás kidolgozásában, azonban ezt a felkérést nem fogadták el. Ez azonban a Magyar Ingatlanszövetséget nem gátolta a további munkában, most már azon dolgozunk, hogy a megrendelői oldal, a bankok, önkormányzatok a megbízások feltételéül szabják a minősítés meglétét.

Szabó János, az OTP Ingatlan Rt. elnökvezérigazgatója:
Véleményem szerint a legnagyobb dobás a jól fejleszthető kincstári ingatlanok értékesítése volt. Elsősorban a Beregszászi úti Kinizsi laktanyára gondolok, amely rekordáron, 6,3 milliárd forintért kelt el. Ebben a tranzakcióban az ár is kuriózum, de a terület is meghatározó. Nemcsak arról van szó, hogy Budán egy újabb, lakásépítésre alkalmas terület jött létre, hanem arról is, hogy maga a beépítés a környék egészét átalakítja, a terület fejlődésére döntő hatással lesz.

Hajnal István vezérigazgató, Biggeorge’s NV Rt.:
Számomra a csepeli szigetcsúcsra kötött szerződés volt az év dobása. Ráadásul a budapesti ingatlaneladások történetében rekordáron, 11 milliárdért elkelt nyolcvanhektárnyi terület vevője egy itthon viszonylag ismeretlen spanyol cég volt. Mi is foglalkoztunk a szigetcsúcs beépítésének gondolatával, azonban meg is riadtunk az adminisztratív hiányosságoktól. A területre a főváros még nem készített érvényes szabályozási tervet, így egyelőre nem lehet építkezni, ami gyakorlatilag egy fejleszthetetlen telket jelent. Ugyanakkor hihetetlen fantázia van a térségben, a fejlesztése az egész városra hatással lesz, ingatlanpiaci szempontból talán a legnagyobb léptékű városépítésre kínál lehetőséget, amiről még évtizedek múlva is beszélni fogunk. Olyan lehet, akár a londoni Docklands megépítése, vagyis hatalmas ugrás az eddigi léptékhez képest. Itt városfejlesztés léptékű ingatlanfejlesztést valósíthatnak meg, én ezért vélem az év legnagyobb dobásának.

Soóki-Tóth Gábor, az Ecory’s ügyvezető igazgatója:
Szerintem a legnagyobb attrakció idén az volt, hogy a Wallis építheti a Közgáz-campust. Az egyetem ppp konstrukcióban felépülő új objektumának beruházási szerződését az öt pályázó közül a legjobb árral a Wallis Ingatlan Rt. nyerte el. Ez egy 10 milliárdos beruházás ppp-ben, amit mindenképpen nagyon jelentős dolognak tartok.

Beák Attila, a Beák és Társa Ingatlaniroda társtulajdonosa:
A Ferencvárosi Torna Club Üllői úti és Könyves Kálmán körúti ingatlanegyüttesének piacra dobását tartom az év nagy “dobásának". A 6 plusz 2 hektáros ingatlan eladása és az ezzel megnyíló, több tíz milliárdos ingatlanfejlesztési lehetőség az év tranzakciója. Ugyan még nincs döntés a vevő személyéről, a pályázatok elbírálása azonban december közepéig megtörténik.

Varga Dénes, a DEM Gazdaságkutató és Informatikai Iroda vezetője:
Nem annyira eseményt, mint inkább folyamatot emelnék ki az évből. Legjelentősebbnek azt a folyamatot vélem, amelynek során a legfontosabb lakáspolitikai eszköz, a hivatalos lakáspolitika gerincét képező támogatott forintalapú lakáshitelezés úgy vált érdektelenné az otthonteremtésben, hogy ezt hivatalosan nem deklarálták. Lassan eljutottunk oda, hogy a támogatott forintalapú lakáshitel állománya havi 5 milliárd forint, míg a devizaalapú, támogatás nélküli hitelek havi 30 milliárdra rúgnak. Összességében a lakáscélú hitelek 38 százaléka támogatott, 62 százaléka nem. Azt gondolom, abszurdum, hogy van egy olyan támogatás, amelyik drágább, mint a piacon kapható, támogatás nélküli termék, és sem nem szüntetik meg, sem nem mondják ki róla, hogy használhatatlan.

Számely Péter MRICS, Eurohypo AG:
Az Orco vásárlását nevezném az év dobásának. Az Orco Property Group öt különleges belvárosi ingatlan szerzett meg az Ofer Brotherstől, sajtóhírek szerint 70 millió euróért. Ezek között van a tőzsde épülete, a Szervita téri parkolóház, a Gresham Szálló melletti Mérleg utcai háromcsillagos hotel és a Budapest Bank két Váci úti épülete. Úgy tudni, a tőzsde épületében az alsó három szinten áruházat, a legfelső emeleten pedig luxuslakást rendeznek be. Ezt az üzletet nemcsak a mérete teszi figyelemre méltóvá, hanem az a körülmény is, hogy például a tőzsde épületének átépítésével, illetve funkcióváltásával a Belváros központi részén tovább erősödik a kereskedelmi, illetve vendéglátó és lakó funkció, míg a tőzsdei tevékenységek elkerülnek ebből a térségből.

Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője:
Számomra az volt a legizgalmasabb ebben az évben, hogy a tavalyi pesszimizmus dacára a lakáspiac mégiscsak tovább dübörög, legalábbis a fővárosban. Az egyes elemek együtt - említhetnénk a Fészekrakót, a lízinget, a lakáspolitikától független kamatcsökkenést vagy akár az alkut az új lakásoknál is - eredményezték, hogy a félelmek ellenére túléltük az első sokkot. A piaci szereplők, beruházók, bankok kezdenek megbarátkozni a piac ciklikusságával, és sopánkodás helyett egyre inkább a vevőkre koncentrálnak. Óriási eredmény, hogy a lakásvásárlás napi szinten jelen van a köztudatban, így a vásárlás mind jobban függetlenedik a lakástámogatási rendszertől.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry