Már 27279 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

A vevők áresésre, az eladók bővített Fészekrakóra várnak nol.hu, 2005. szeptember 16.

2005. szeptember 16.

A költözni vágyók háromnegyede a használtlakás-piacon jelenhet meg Érdemes-e még várni, vagy éppen most kell vásárolni? - ez a kérdés foglalkoztatja mostanában azokat a tízezreket, akik lakásvásárlást fontolgatnak. Az ingatlanpiaci elemzések némelyikében ugyanis már az árcsökkenés lehetősége is szóba kerül.

Egyre többen akarnak lakást venni, de mostanában a korábbinál kevesebben teszik meg. Az illetékhivatali adatok szerint Budapesten az első fél évben majdnem egyharmaddal kevesebb lakást adtak el, mint egy éve. És nem- csak a használt, hanem az új lakások iránti kereslet is csökkent: egy olyan új lakásra, amely korábban gyakorlatilag a tervezőasztalról elkelt, most csinnadrattával és némi ajándékkal - konyhabútor, számítógép, tároló - kell keresni a vevőt. A telített lakáspiacról szóló hírekkel ráadásul ördögi kört vonnak az elemzők, mert nem kevés potenciális lakásvásárló dönt a kivárás mellett. Ők arra számítanak, hogy előbb-utóbb (de inkább előbb) árengedményre kényszerülnek az építtetők. A kedvezőbb ár köré szőtt reményeiket ráadásul az áfacsökkentés is erősíti, hiszen jövőre az új lakások árának négy százalékkal kellene csökkennie. Egyelőre azonban nem lehet olyan hirdetésekkel találkozni, amelyekben ezzel csalogatnának vevőt.

A tipikus magyar vevő 12 millió forint alatti áron keres lakást. Az Otthon Centrum lakáspiaci monitorja szerint Budapesten a vásárlók 41 százaléka, vidéken 54 százaléka számára elérhetetlen a drágább ingatlan. A rohamosan gyarapodó kínálat és az erősödő költözési vágy ezért egyelőre nem igazán tud találkozni. Most az olcsó, tehát kicsi és a méregdrága, vagyis különleges lakások viszik a prímet. Az ingatlanpiacon éppen úgy hiányzik a két szélső sáv közti kereslet, mint a társadalomban a klasszikus középosztály. A fővárosban az új lakások négyzetméterára jellemzően 280-290 ezer forintról indul, ehhez képest a vevők 49 százaléka 250 ezer forintos ajánlatra vadászik.

A vásárlói igények jellemzően a lehetőségekhez igazodnak, s bár sokan szeretnének saját otthont vagy nagyobbat a jelenleginél, hitelfelvételi lehetőségeik korlátozottak. A Fészekrakó-programtól várt siker elmaradt, az újotthon-teremtési támogatást nem vették igénybe a kormány által remélt tízezrek. Talán azért is, mert túl alacsonyan húzták meg az életkori határokat: a 30 év alatti jól kereső, tehát önrész nélkül hitelt felvenni és fizetni tudó házaspárokból, egyedülálló fiatal szülőkből kevesebb van, mint számították. A Fészekrakó biztosította kedvezményekkel fél év alatt 4390 vevő tudott csak élni, a megemelt szocpolt több mint ötezren kérték és kapták meg. A legsikeresebbnek a használt lakás vásárlásához felvehető félszocpol bizonyult, amit 7409 kérelmezőnek adott meg az állam. Azóta a visszaélésekre hivatkozva szigorítottak is a támogatás feltételrendszerén. A Fészekrakóra jogosultak körének kiterjesztése, ha 30-ról 35-re emelik az életkori határt, no meg legalább hétmillióra a most ötmilliós, használt lakás vásárlásához felvehető támogatott hitelösszeget, az adhatna némi lendületet a piacnak - vélik az Otthon Centrum elemzői.

A használtlakás-piac lehet az első terület, ahol érzékelhetően visszamennek az árak. Azért csak lehet, mert nem biztos, hogy a lakásukat árusító magánszemélyek valóban engednek, hacsak erre valamilyen kényszerítő okuk nincs. Akár úgy is dönthetnek, hogy maradnak a régi otthonukban, mert "áron alul" nem akarnak attól megszabadulni. A relatív áresést azonban előrevetíti, hogy amennyiben nem nő az új lakások ára, sőt ha némileg csökken, akkor még közelebb kerülnek egymáshoz az új és használt lakóingatlanok már most is nagyon hasonlító árai. Egy ilyen helyzet pedig a vásárlókat egyértelműen az új ingatlan irányába hajtja, elszíva a használtlakás-piac vevőkörét. De mindebből egyelőre nem sok érzékelhető, mert az árak itt is, ott is befagytak, a használt lakást árusítók még nem mentek lejjebb, az új lakást értékesítők meg nem mentek, nem mehettek feljebb.

A lakáspiac pangása törvényszerűen a felújítási szándék erősödését fokozza. Akiknek még mindig drágák a bankhitelek - ezért nem tudnak lépni -, előbb-utóbb a helyben változtatás mellett döntenek. A Központi Statisztikai Hivatal adatai sokat mondóak: míg a következő egy évben 52 ezer háztartás tervez lakásvásárlást vagy építkezést, addig majdnem hatszor annyian, 350 ezren vannak, akik felújítást, korszerűsítést fontolgatnak a közeljövőben. A Gazdaságkutató Rt. és az AL Holding legújabb kutatása rámutat egy speciális tényezőre is, miszerint Magyarországon, bár javult, de hagyományosan még mindig kicsi a költözési hajlandóság. A hazai háztartások egyharmada elégedetlen a lakáshelyzetével, mert otthonuk lerobbant, kicsi vagy éppen túl nagy, többségük úgy gondolja, hogy helyzetén a költözéssel változtathat. A kutatás szerint a költözni szándékozók 40 százaléka egy-két éven belül lépni fog, 26 százalékuk pedig 3-5 év múlva tervez vásárlást. Mindez rendkívül komoly vásárlási szándékot jelez, hiszen a teljes magyar lakosság 15 százaléka, 566 ezer háztartás megjelenését valószínűsíti a következő évtizedben a lakáspiacon.

Érdekes, hogy a költözni vágyók közül a legtöbben, 33 százalékuk használt családi házba menne, 18 százalékuk pedig használt városi társasházi lakást venne, míg új családi házat csak 13 százalékuk szeretne építeni. A KSH felmérése szerint a használt lakótelepi és a régi társasházi lakásokra egyforma arányban, 12-12 százalékban pályáznak. Eszerint a lakótelepi lakásokra továbbra is lesz vevő, a szándékokat tükröző számok viszont ellentmondanak a panelházak iránti zuhanó keresletről szóló jóslatoknak. A lakásépítő cégek számára az új társasházi lakásra vágyók 11 százaléka jelenthet vevőkört, mellesleg ők vannak a legkevesebben. A statisztikai hivatal felmérése azt is jelzi, hogy a vevők háromnegyede a használt lakások piacán jelenhet meg a következő években.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry