Már 27254 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Többet vár a vevő a kis lakástól is magyarhirlap.hu, 2005. augusztus 16.

2005. augusztus 16.

Nem a kis lakások, hanem a garzonok lettek népszerűtlenebbek az új lakások piacán, miután a fizetőképes kereslet csökkenése miatt a kis alapterületen is egyre több funkciót szeretnének a vevők. Jó hír, hogy hamarosan minősített lakásokból lehet választani.

"Nem a kis lakások, csak a garzonok veszítenek népszerűségükből" -mondta lapunknak Valkó Dávid, az Otthon Centrum elemzője. Szerinte 2003-ig a kedvező hitelfelvételi lehetőségek miatt sokan belevágtak a lakásvásárlásba, sokszor befektetési céllal, hogy bérbe adják az ingatlant. Ebben az időszakban a garzonok számítottak slágernek, ma viszont a másfél, illetve az egy plusz két fél szobás lakások azok. Ma már elsősorban azok vesznek lakást, akik lakni is akarnak benne, s előtérbe került a szobák száma, a funkcionalitás. Valkó szerint ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a nagyobb lakások felé mozdult el a piac. Akad például olyan hirdetés, amely 28,5 négyzetméteres lakást kínált másfél szobával.

Később persze lehet probléma abból, hogy a kis lakások építése került túlsúlyba: egy százlakásos társasházban- a tömegpiacon-általában hatvan-hetven (de akár kilencven is előfordul) darabra tehető a garzon és a másfél szobás lakások száma. A lakásvásárló fiatalok első generációja ugyanis előbb-utóbb elérkezik oda, hogy gyereket vállal, s nagyobb lakásba akarnak majd költözni, s az ekkor koncentráltan megjelenő kínálat okozhat értékesítési gondokat.

Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének (Malosz) elnöke elmondta, hogy a kis lakásokat- arányában- ugyanúgy veszik, mint korábban, a baj az, hogy az új lakások iránti kereslet összességében csökkent. Az év végére akár 10-15 ezer eladatlan lakással rendelkeznek a szövetség tagjai (pontos adat soha nem lesz, mivel a fejlesztők üzletpolitikai okból soha nem a teljes igazságot mondják). A fizetőképes kereslet hiányát szenvedik a lakásépítők.

A Földhitel- és Jelzálogbank első félévi új hiteleinek csaknem fele használt lakás vásárlására felvett devizahitel volt. Új lakás vásárlására kérték a hitel 8,1, míg építésre 7,4 százalékát. A korábbi években a vásárlás (új és használt együtt) 50-60 százalék körül ingadozott, míg az építési hitel 20-30 százalék közé esett. Ez utóbbinál a legszembeötlőbb a csökkenés. Idén június végén 187 ezer szerződése volt az OTP Jelzálogbanknak, amelyből 127 ezer kisebb volt ötmillió forintnál. Ma egy tipikus új kis lakás 10-12 millió forintba kerül, ehhez öt-hat millió forint támogatott jelzáloghitelt lehet felvenni. A tipikus hitel viszont kisebb ennél, mivel használt lakáshoz annyi is elég.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry