Már 27289 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Megzuhant a lakáspiac Budapesten napi.hu, 2005. július 15.

2005. július 15.

A Fővárosi Illetékhivatal adatai alapján az év első időszakában, jelentősen csökkent a lakásvásárlások száma, ami megfelel a piaci szereplők tapasztalatainak. Szakértők szerint a jövő évi áfacsökkentés miatt némileg élénkülhet az újlakáspiac, ám a használt lakóingatlanok esetében azonban tartós marad a visszaesés.

A fővárosi illetékhivatal adatai szerint június végéig mindössze 37 640 lakóingatlan (ebből 27 ezer lakás) adásvételi szerződése érkezett be, ez pedig több mint 15 ezerrel kevesebb a tavalyi adatnál. Az eladott lakások mintegy tizede panel, ezeknek az ára egy év alatt átlagosan tíz, a többi lakásé 15 százalékkal emelkedett -írja mai számában a Népszabadság. A külföldiek közül újabban az írek veszik a legtöbb lakást. A hivatal nyilvántartása szerint az utóbbi három és fél évben mindössze 180 olyan ingatlant érékesítettek, amelyre - mivel értéke meghaladja a 100 millió forintot - a kormány tervei szerint a tulajdonosnak a jövő évtől luxusadót kell fizetnie. Az idei toplistán egy XII. kerületi ház az első, amelyet 1,6 milliárd forintért vásárolt meg az új tulajdonos.

Az illetékhivatal alapján látható visszaesést maguk a fejlesztők és a forgalmazók is érzik - közölte Tóth Zsuzsanna, a Mareco Rt. értékesítési igazgatója, aki ugyanakkor hozzátette: a hivatal statisztikáiban lehet kivetnivaló találni, ezért - mint az a piaci szereplők régóta szorgalmazzák - szükség volna egy mindenki által elfogadott, az autentikus forrásra. Hasonlóképpen vélekedett korábban Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője, aki szerint az illetékhivatali adatokban szereplő árak sokszor nem tükrözik a valóságot.

A számokat értékelve Tóth Zsuzsanna elmondta: egyelőre pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de becslése szerint az év első hat hónapjában ötödével csökkent a forgalom. A Mareco Rt. elsősorban új építésű ingatlanokkal foglalkozik, bár a közelmúltban végrehajtott portfólióbővítés során az úgynevezett újszerű ingatlanok értékesítésébe is belevágott a társaság. Ebbe a körbe a 1990 épített lakások tartoznak - fogalmazott Tóth Zsuzsanna, aki hozzátette: mivel nagyon új ez az üzletág, még nem tud mérleget vonni annak teljesítményéről.

Az új lakások iránti keresletet minden eszközzel próbálják a fejlesztők fokozni, ennek köszönhetően számos, korábban nem látott vevőcsalogató módszer vált általánossá. Egyebek mellett ilyennek tekinthető az ingyenes konyhabútor, 10-90, illetve 20-80 százalékos finanszírozási ütemezés, illetve a garázsok árának jelentős csökkentése. Mindezekre szükség is van, mert a kereslet stagnál, s a vevők is egyre bizonytalanabbak. Utóbbit jelzi, hogy a tavaly átlagosnak tekinthető 2-3 hetes döntési periódus érezhetően megnyúlt, a vevők bizonytalanok, nehezebben hoznak döntést a vételt illetően. A forgalmazók számára problémát jelent a kereslet visszaesése mellett az is, hogy az új lakások esetében nem emelkedett, a korábban is alacsonynak tartott jutalékszint. Kérdésünkre, hogy melyek a mostani sztárkerületek, Tóth Zsuzsanna elmondta: a hagyományosan keresett belvárosi régiókon kívül, komoly érdeklődés mutatkozik fejlesztői oldalról az eddig "alábecsült" külső övezetek, mint a X., XVII., XVIII., legújabban pedig a XIX. kerületi beruházások iránt. A jövőről Tóth Zsuzsanna borúlátó képet festett a piacról: egyelőre nincs jele, hogy az év hátralévő részében megfordulna a trend, sőt elképzelhető, hogy 2006-ban is folytatódik a visszaesés. Emiatt egyre inkább felértékelődik a forgalmazók és marketingügynökségek szerepe, a fejlesztők ugyanis azokkal fognak eladni, akik a szűkülő piacon több éves piaci tapasztalatokkal, kiváló szakemberekkel rendelkeznek, és nem utolsó sorban jó értékesítési adatokat tudnak felmutatni. Valamivel optimistább a jövőt illetően az Otthon Centrum: a társaság szakértői szerint ugyanis a főként a jövő évi áfacsökkentés miatt már az idén felpezsdülhet az újlakás-piac. Az elemzés alapján ugyanis a lépés árcsökkentő hatása az idén megkötött szerződésekre is vonatkozik, ha a lakás 2006-ban adják át, mert az áfa-törvény szerint a teljesítés időpontja egyrészt a vételárelőleg megfizetése, másrészt pedig a birtokba adás. Tehát az idén fizetett részletre még a 25 százalékos áfa vonatkozik, a jövőre fizetendő törlesztőrészleteket - ha a birtokba adás is 2006. január 1. után történik meg - viszont csak 20 százalékos áfa terheli. Tehát a fejlesztői oldalról logikus árcsökkentés miatt az új lakások árai várhatóan 4 százalékkel csökkenhetnek. Ennek köszönhetően a közeledhetnek egymáshoz a használt és új lakások árai, ami viszont a használt lakások esetében felülről generál árnyomást.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry