Már 27436 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Kisebb áfa - olcsóbb lakások nepszava.hu, 2005. július 18.

2005. július 18.

Ingatlanpiaci szakemberek egybehangzóan állítják, visszaeshet a kereslet az újépítésű lakások piacán, miután a kormány bejelentette, januártól 20 százalékra csökken az általános forgalmi adó. Az emberek kivárnak, s bíznak abban, hogy az ebből adódó 4 százalékos értékcsökkenés tükröződik majd az árakban. Fejlesztők állítják, nem ők profitálnak majd az adó mértékének mérsékléséből.

Egyértelműen kevesebben érdeklődnek időlegesen az újépítésű lakások iránt, ha 25-ről 20 százalékra csökken az általános forgalmi adó. Igaz, az Országgyűlés még nem fogadta el a változtatást, szakértők szerint a hatás nem kétséges, s az emberek a megtakarítás lehetőségét remélve elhalasztják lakásvásárlásaikat.

Az Otthon Centrum vezető elemzője szerint is várható, hogy a 4 százalékos árcsökkenésben bízva a potenciális vásárlók kivárnak az újépítésű lakások vásárlásával a következő évig, ezért az év második felében visszaeshet a forgalom. Valkó Dávid úgy véli, már az idén megkötött szerződések esetén is előfordul majd, hogy a jelenleginél alacsonyabb áron kelnek el a lakások, ha a jövő évben adják át őket. Ennek pedig az a magyarázata, hogy az áfa-törvény értelmében a teljesítés időpontja a vételárelőleg megfizetése és a birtokba adás. Így tehát aki még ez évben írja alá a szerződést, annak a 2005-ben fizetett vételárrészletre ugyan még 25 százalékos áfát kell fizetnie, de a jövőre esedékes törlesztőrészleteknél 20 százalékos adót kalkulálnak.

Ez persze bizonyos családokat ösztönözhet is vásárlásra, hiszen sokkal kedvezőbb fizetési konstrukciókra számíthatnak. A fejlesztőknek ugyanis egyértelműen az lesz az érdekük, hogy minél kisebb részlet jusson az idei esztendőre, ezért 10-90 vagy 20-80 százalékos konstrukcióban kérik majd a vételárat. Így lesznek majd olyanok, akik tovább tudnak jelenlegi otthonukban maradni, hiszen a jövőre csúsztatott fizetési kötelezettség miatt később kell eladniuk meglévő ingatlanjukat. A rövid időn belül eszmélő beruházók árelőnyhöz juthatnak konkurenseikkel szemben a túlkínálat uralta piacon, hiszen nem csupán az alacsonyabb árakkal, hanem a kedvezményes feltételekkel is meg lehet győzni a vevőket.

Fejlesztők is azt ígérik, nem "nyelik le" az általános forgalmi adó csökkentésén nyert összeget. - A vevők biztosan számíthatnak arra, hogy a lakásokat, és a bruttó árat már most csökkenteni a jövő évi részletek áfa különbségével - mondta az InterEstate elnök-igazgatója. Pfandler Katalin szerint érthetetlen, miért gondolják a politikusok, hogy ellenőrizni kell a cégeket, illetve, hogy kétséges lehet, kit segít az áfa-csökkentés. Abból az elnök-igazgató szerint biztosan a vevőknek lesz haszna. A fejlesztők pedig rosszul járnak, hiszen az idén már nem lehet számottevő értékesítéssel számolni.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry