Már 27256 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Lakásvásárlás: várjunk őszig? hvg.hu, 2005. július 12.

2005. július 12.

A nemrég bejelentett áfacsökkentés miatt könnyen megtörténhet, hogy a lakásvásárlók az árcsökkenés reményében kivárnak az új építésű lakások vásárlásával a következő évig, ennek eredményeként pedig az év második felében visszaeshet a forgalom - állítja legfrissebb elemzésében az Otthon Centrum. A június végén bejelentett adóreform egyik legfontosabb elemeként, jövő év januárjától a forgalmi adó felső kulcsa 25 százalékról 20 százalékra csökkenne. Ennek hatása pedig már a következő hónapokban érezhető lesz a lakáspiacon.

Az elmúlt években már tapasztalhattuk, hogy az előre bejelentett, tervezett kormányzati intézkedések a keresletet mérséklő, vagy éppen fellendítő hatással vannak a bevezetés előtti hónapokban. Most is várható tehát, hogy a 4 százalékos árcsökkenés reményében a potenciális vásárlók kivárjanak az újépítésű lakások vásárlásával a következő évig, ennek eredményeként pedig az év második felében a forgalom visszaeshet - áll az Otthon Centrum elemzésében.

A tervezett intézkedés, és annak árcsökkentő hatása várhatóan az idén megkötött szerződésekre is kiterjed, amennyiben a lakást 2006. január elseje után adják át, mivel az áfa-törvény szerint a teljesítés időpontja egyrészt a vételárelőleg megfizetése, másrészt a birtokba adás. Ennek megfelelően az idén fizetett részletre még a 25 százalékos áfát kell megfizetni, de a 2006-ban esedékes törlesztőrészletek után - ha a birtokba adás is jövő év január 1. után történik meg - viszont már csak 20 százalékos az áfa.

A fejlesztőknek így célszerű az idei évre minél kisebb mértékű részlettel kínálni a lakásokat, és a bruttó árat már most csökkenteni a jövő évi részletek áfa különbségével.

Az elemzés szerint az árakra valószínűleg egy másik tervezet, az építőipari munka kifehérítése is hatással lesz, amelynek keretében szigorúbb fellépést ígérnek az illegális foglalkoztatás megszűntetésére. Ez jövő évtől a kivitelezési költségek emelkedésével fog járni, amit a kivitelezők részben érvényesíteni fognak vállalási áraikban. Tehát ahol még nincs kivitelezői szerződés megkötve (és ez átcsúszik jövő évre), ott a fejlesztő a növekvő költségek ellensúlyozására kénytelen lesz jövőre árat emelni. Az átmeneti, néhány hónapos árcsökkenést érdemes a vevőknek most kihasználni.

Az áfa-módosítás bevezetésének hatására az újépítésű lakások árcsökkenése gyors lefutású lesz már ősztől, és még jobban közelíthet a használt és új lakások ára. Ez pedig a használt lakások esetében természetesen csökkenti az árat. A használt lakásukat eladók is kénytelenek lesznek engedni az árakból, bár várhatóan a magánszemélyek vonakodva teszik ezt, így az árcsökkenés itt lassabban következik be. Az új és használt lakások árváltozásának időbeli eltolódása miatt pedig reális esély van arra, hogy néhány területen tovább nő az újépítésű lakások kereslete a használtakkal szemben. A piac az új építésű lakások felé fog tolódni, ami optimális esetben felgyorsíthatja a piaci felesleg felszívását.

A fejlesztői oldalról logikus árcsökkentés miatt a vevők tehát az év hátralévő részében és jövőre "akciós áron" vehetnek lakásokat - a 4 százalékos árcsökkentéssel számolva egy 12,5 millió forintos lakás ára például 500 ezer forinttal csökkenne. Amire még érdemes figyelni: a kivitelezési költségek jövő évi visszafogása miatt 2006-tól reális veszély lehet a minőség romlása is.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry