Már 27425 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Árcsökkenést várnak a lakáspiacon magyarhirlap.hu, 2005. július 12.

2005. július 12.

Már az idén árcsökkenést vár az új lakások piacán az Otthon Centrum ingatlanforgalmazó cég. A kormány tervei szerint jövőre a forgalmi adó felső kulcsa öt százalékponttal csökkenhet, ami a lakások árában mintegy négyszázalékos mérséklődést eredményezhet. Egy 12 milliós lakásnál már félmillió forint is lehet a megtakarítás.

A kormány terve szerint jövő januártól az áfa felső kulcsa huszonötről húsz százalékra csökken. Ha ezt a javaslatot ebben a formában fogadja el az ősszel a parlament, az már az idén az új építésű lakásoknál áresést eredményezhet. Az Otthon Centrum elemzése kiemeli: a lakáspiacon; különösen a fővárosban; túlkínálat tapasztalható.

Az elemzők szerint az elmúlt évek tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a kormányzati intézkedések mindig jelentősen befolyásolták a lakáspiacot. Az adó öt százalékpontos csökkenése az árakban négyszázalékos mérséklődést jelenthet, de csak jövőre. Ugyanis ha 2006. január elseje után fizetik ki a vételárat, akkor kell kevesebb áfát fizetni. A jövő évi átadású lakásokra az előleget természetesen még az idén ki kell fizetni, így azt még huszonöt százalékos adó terheli. Ezzel szemben áremelő hatással járhat a kormány azon terve, amellyel az építőipar "kifehérítését", az illegális foglalkoztatás visszaszorítását szeretné elérni. Ha valóra válik az Otthon Centrum elemzésének a jóslata, az árcsökkenés késleltetve a használt lakások piacára is begyűrűzik. Ezek tulajdonosai magánszemélyek, így ők vélhetően kevésbé lesznek hajlandóak elfogadni az esetleges ármérséklést, amiből az elemzők arra következtetnek, hogy a használt lakások rovására nőhet az új házak értékesítése.

Nem csupán a lakásárak, hanem a lakáshitelkamatok is mérséklődnek a következő években. Ma a bankok tapasztalatai szerint a hitelfelvevőket egyetlen adat érdekli: a felvett hitelhez kapcsolódó törlesztőrészlet. A ma (még) verhetetlennek tűnő deviza alapú jelzáloghitelek a következő hónapokban teret veszthetnek: most svájci frank alapú hitelhez már akár 5,5-8 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (thm) is hozzá lehet jutni. Igaz, ezzel tetemes árfolyamkockázatot is vállal a felvevő. A támogatott forinthitelek thm-je ezzel szemben a 6,6-7 százalékos sávban kezdődik. Míg a következő fél évben a svájci frank kamatainak félszázalékos emelkedése várható, addig a következő egy évben a forintalapkamat a jelenlegi hétről hat százalékra csökkenhet. Banki elemzések szerint ekkor már újra érdemes lesz forintban eladósodni.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry