Már 27182 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

A bő kínálat a vevőnek kedvez reggel.hu, 2005. szeptember 15.

2005. szeptember 15.

Otthonteremtés - Türelmes kereséssel, jó adottságú lakás előnyös áron kifogható. Aki használt lakás vásárlásában gondolkodik, érdemes az elkövetkező hónapokra időzíteni a vásárlást.

Több oka van annak, hogy tavaly óta országosan stagnál a használt lakóingatlanok piaca. Közéjük tartozik a 2003. év végi állami támogatások szigorítása, a fizetőképes vásárlóerő tartalékainak kimerülése, s az igényelhető támogatott kölcsönök igencsak alacsony, ötmilliós plafonja éppúgy, mint a használt lakások árának magasba szökése, már-már újakhoz közelítése. Így hiába lépett életbe februártól a használt otthon szerzését segítő félszocpol és az állami garanciavállalás. Az otthonteremtést ösztönző két Fészekrakó programelem - a félszocpollal járó, a lakásárakhoz képest szűkre szabott állami juttatás, valamint az igen magas havi törlesztésű garanciális hitellehetőség -- a pangó piacot eddig nem tudta fellendíteni. Az év közepéig Budapesten a tavalyihoz képest is körülbelül 30 százalékkal kevesebb használt lakás cserélt gazdát.

A vásárlóknak a jelenleg magas kínálati árak ellenére érdemes reménykedniük abban, hogy kedvező áron "kifoghatnak" egy-egy jó adottságú használt lakást - állítja Valkó Dávid. Az Otthon Centrum vezető tanácsadója úgy látja: a jövő évtől tervezett áfacsökkentés már idén jótékony hatással lehet a lakáspiacra. Az új lakások szegmensében ez már el is indult, hiszen a fejlesztők sorra adnak kedvezményeket, és idén induló, jövőre elkészülő lakásaikra alkalmazzák az áfa okozta néhány százalékos árcsökkentést. Ez további árnyomást jelenthet az amúgy is kereslethiányos használtlakás-piacra. Vagyis az előrelátó tulajdonosok várhatóan ezen a részpiacon is engednek a hosszabb ideje magasan tartott árból.

Hasonlóan vélekedik Kala Zsuzsa, a Kala és Eppel Ingatlantanácsadó Kft. társtulajdonosa. Mint mondja: a vevőknek keményen alkudniuk kell, hiszen a fővárosban a tulajdonosok által kikalkulált, úgynevezett kínálati lakásárak többnyire 10-20 százalékkal magasabbak a tényleges piaci értéknél. A kisebb, 15-20 milliós lakásokat átlagban tíz százalékkal, a 30-50 milliósakat pedig akár húsz százalékkal is magasabbra értékelik. S ebből - hacsak nem sürgős az eladás - eddig nem engedtek, akár fél-egy évig is a piacon tartva az érintett házat, társasházi lakást.

Az ingatlanszakember azt tanácsolja: ha valaki befektetési céllal vásárolna használt lakást, még mindig érdemes például a kiemelt területeken, mint például a Duna-parton, a Parlament környékén, a Várban, a Vár oldali utcákban, a Szabadság téren vagy a Belváros sétálóutcáinak felújított liftes, szintén folyóra néző házaiban lakást keresni. Ugyancsak jó vételt jelenthetnek a jó helyen fekvő, úgynevezett beszorult ingatlanok, amelyeket valamilyen családi ok miatt sürgősen értékesíteni szeretnének a tulajdonosok. A konkrét árakról Kala Zsuzsa elmondta: a budai oldalon például 13 millió forint alatt napjainkban nemigen lehet használt lakóingatlanhoz jutni. Az átlag négyzetméterárak a Duna jobb partján 300-450 ezer forint, a pesti oldalon pedig 250-350 ezer forint között mozognak. Ettől természetesen a lakás, ház helyétől, fekvésétől, méretétől, belső kialakításától függően lefelé és fölfelé is eltérhetnek az árak.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry