Már 27571 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Lakásvásárlás: hová költözzünk ki? hvg.hu, 2005. július 8.

2005. július 8.

Az agglomerációs boom mára lecsendesedni látszik, így a felkapott településeken is stagnál vagy csökken az ingatlanok ára, a piac kezd elmozdulni a valós kereslet és kínálat felé. A Budapest környékét áttekintő ingatlanpiaci elemzésünkből kiderül, hol érdemes szétnézni, ha építési telket vagy családi házat keresünk.

Budapesten a kilencvenes évek közepén kezdődött el az addig a nyugat-európai nagyvárosokra jellemző kiköltözési hullám. Az agglomerációs boom mára azonban lecsendesedni látszik, ingatlanpiaci szakértők szerint most ismét a fővárosba költözők száma növekszik. Ide igyekszenek a lakásvásárlást maguknak megengedő fiatal párok és egyedülállók, főként a külső pesti kerületekben gombamód szaporodó lakóparkokba. A családok többségét ugyanakkor élénken foglalkoztatja a fővárosból történő kiköltözés gondolata.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint lassuló ütemben, de tovább fogy Budapest lakossága. Idén január elsejétől 1,7 milliónál is kevesebb lakost számlál Budapest. A város elnéptelenedése 2001 ótal lassul, az éves fogyás azonban már húszezer alá csökkent.

A fővároson belüli változásnak természetesen vannak nyertes és vesztes kerületei. A nagyobb szabad, beépíthető területtel büszkélkedő városrészek az átlagnál kevesebb, míg a zsúfolt, elöregedett belső kerületek több lakost vesztettek az elmúlt években. Néhány jó adottságú kerület (III., XI., XIV., XXII.) lélekszáma még nőtt is tavaly, de ez a növekedés mindenhol ezer fő alatt maradt.

Ma már nemcsak a tehetősebb réteg dönt úgy, hogy a budapesti panel vagy a mostanság egyre szaporodó lakóparkok helyett az agglomerációban vásárol telket, esetleg kész házat. Budapest vonzáskörzetében lévő településeken általában közművesített telkeket hirdetnek, a többség ugyanis, ha már kiköltözik, családi házra vágyik és nem sorházi lakásra. A legmobilabbnak számító korosztály továbbra is a harmincasoké, míg legnehezebben a negyvenesek mozdulnak.

A családi házra vágyó városlakó azonban nem merészkedik messzire, az autópályák mellett legfeljebb 20-25 kilométerre hajlandóak telket vásárolni, főúttól pedig csak 10-15 kilométernyi távolságig mennek el. A kilencvenes évek végén kiköltöző fiatal családok 20-30 százaléka már visszaköltözött a fővárosba, és vannak olyanok, akik fontolgatják a visszaköltözést. A nagykorú gyerekekkel élő 45-50 éves felnőttek már nem nagyon költöznek vissza a fővárosba, de a 8-14 éveseket nevelők annál inkább.

Budapestről elsősorban a gyerekvállalásra készülők költöznek el a vidéken elérhetőbb árak, a zöldebb, egységesebb környezet miatt. A tömeges kiköltözés azonban megtette a magáét: vészesen fogy a zöldterület és az építésre alkalmas földterület az agglomerációban. A beépítések eredményeként egyes településeken, mint például Diósdon már nincs egyetlen négyzetméter külterület sem, és hamarosan Érdet, Törökbálintot, sőt Budaörsöt is teljesen felparcellázzák. Vadonatúj családi ház Nagykovácsi domb-oldalában. Megcsappant a kereslet.

A legkeresettebb telkek ára 8-12 millió forint körül alakul, ami négyzetméterenként 10-18 ezer forintot jelent. Ennyi pénzért 700-800 négyzetméteres ingatlanhoz lehet hozzájutni. Ilyen áru telkeket kínálnak Biatorbágyon, Vecsésen, míg Mogyoródon és Dunakeszin csak drágábban lehet építési telket venni. Solymáron, Budakeszin, Diósdon, Nagykovácsiban és Érden 25-35 ezer forint egy négyzetméternyi telek, ráadásul ezeken a helyeken egyre kisebb a kínálat.

Az elmúlt évben Nagykovácsiban alaposan emelkedtek az árak, esetenként 40-50 százalékkal, ám mára már itt is stagnáltak. "Az eladók nem veszik tudomásul, hogy a 2-3 évvel ezelőtti boomnak már vége, és az átaluk várt ár nem egyezik meg az ingatlanok értékével" - mondta a hvg.hu-nak Hegyi Edit, az Otthon Centrum Solymár és Nagykovácsi területén lévő ingatlanok értékesítésével foglalkozó irodájának vezetője. Nem áll ugyan a piac, de lanyhult a kereslet: 30 és 50 millió forint között mozognak az általánosan keresett családi házak, de a kisebb pénzűek is találhatnak megfelelő ingatlant. A társasházakra vagy a sorházakra vágyóknak Solymárt ajánlják, az árak pedig 15 és 25 millió forint között mozognak. A családi házak széles skáláját felmutató Nagykovácsiban nem ritka a 40 millióért vagy annál többért kínált ház sem.

Kislakásokban a budapestiek

A tavaly használatba vett lakások átlagos alapterülete Pest megyében 114 négyzetméter volt, ami 4,3 négyzetméteres csökkenés az elmúlt év azonos időszakához képest. A megyében lévő az új lakások több mint fele továbbra is 4 és több szobával épült, a három- és kétszobás lakások aránya 29, illetve 15 százalék volt, míg egy szobával a lakások mindössze 4,7 százaléka épült. Budapeten viszont jóval kisebbek a lakások, az átlagos méret egy év alatt 25 négyzetméterrel(!), 59-re csökkent.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry