Már 27254 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Miért vesznek lakást az írek Vasárnap Reggel, 2005. január 16.

2005. január 16.

Töretlen a fővárosi ingatlanpiac népszerűsége a nyugat-európai kisbefektetők körében, újabban ír és angol befektetők rohamozzák Pestet. Az ok egyszerű: a lakásárak még évekig emelkednek.

A budapesti lakáspiacon a legtöbb külföldi befektető ír, angol, holland, spanyol vagy izraeli állampolgár, ezekben az országokban ugyanis az elmúlt évek során drasztikusan emelkedtek a lakásárak, további növekedésük viszont nem túl valószínű - tudtam meg Nagy Tibortól, az Otthon Centrum Rt. munkatársától. Az ingatlanok árait egy országban a vevők vásárlóereje határozza meg, Magyarországon pedig a lakást vagy házat vásárlók 95-96 százaléka magyar állampolgár. Mivel hazánkban a GDP és a jövedelmek előreláthatóan még évekig nőni fognak, az ingatlanárak további emelkedése várható. A lakosok jövedelmén kívül a lakáshitelek kamata befolyásolhatja még az ingatlanpiacot, ez pedig valószínűleg csökkenni fog. A budapesti és a nyugat-európai városok lakásárai közötti különbség jelenleg a jövedelmek közötti különbséggel arányos, ez alól csupán a belvárosi ingatlanok árai jelentenek kivételt. A belvárosi lakások árai - elsősorban az elhúzódó városrehabilitációnak köszönhetően - jóval alatta maradnak annak, amit a GDP közti különbség indokolna. A külföldi lakástulajdonosok aránya öt százalék körül mozog a fővárosban -ez a szám azonban nem teljesen fedi a valóságot, mivel a külföldi befektetők sokkal gyakrabban alapítanak magyar céget, és vásárolnak a cég nevében ingatlant, mint magánszemélyként. Ennek oka a cégek számára kedvezőbb adózás. Tavaly a budapesti ír lakásvásárlások száma például 500 körül volt a statisztikák szerint, a valós szám azonban ennek körülbelül háromszorosa.

De miért jó üzlet, mondjuk egy ír állampolgárnak, lakást venni Budapesten?

Egyrészt a magyar fővárosban egy lakást tud venni annyi pénzből, amennyiből Írországban csak egy szoba tulajdonosa lehetne. Másrészt Írországban sokkal kedvezőbb feltételekkel lehet lakáshitelhez jutni, mint Magyarországon, ezért, ha az ír tulajdonosnak sikerül kiadnia a megvásárolt lakást, a bérleti díjból néhány év alatt vissza tudja fizetni a hitelt, és gyakorlatilag ingyen jut a lakáshoz, aminek ráadásul időközben az ára is növekedhet. A napokban 1,5 millió euró értékben tíz lakást és 11 parkolóhelyet foglaltak le ír befektetők a belvárosi City Home apartmanházban. Ez azért is tűnhetett jó befektetésnek, mert az üzemeltetők a tulajdonosok kérésére vállalták, hogy kiadják az újonnan vásárolt lakásokat, és az ezzel járó gyakorlati teendőket is elvégzik.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry