Már 27425 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Karácsonyi akciók, csodák nélkül Népszabadság, 2004. december 10.

2004. december 10.

Ez az év már elveszett. Az új lakások eladására vonatkozó terveket még sikeres karácsonyi akciók esetén sem képesek valóra váltani a beruházók. A hosszú, csendes nyarat az újabb szigorítások híre sem tudja ellensúlyozni.

Alig gyulladt ki az első gyertya az adventi koszorún, amikor az ingatlanfejlesztők már meghirdették karácsonyi akcióikat. A marketingeseket valószínűleg kihagyták az előkészítésből. Az ajánlatok többsége ugyanis nem különb a tavalyinál, ám míg akkor özönlöttek a hitelszigorítástól rettegő vásárlók, most üresen kongnak az értékesítési irodák.

A csábítónak szánt ajánlatok többsége az állami intézkedésekre alapoz. Idén még illetékmentesen vehet lakást - szól az egyik nagyvonalú hirdetés, míg a másik az idén még visszaigényelhető 400 ezer forintos áfával próbálja kelendőbbé tenni "termékét". Van, aki a régi nyulat húzza elő elnyűtt kalapjából: ajándék konyhabútor, olcsóbb parkoló, ingyentároló. Mások 1-10 százalékos árkedvezménnyel csábítanak, ami helyenként minden lakásra érvényes, máskor csak bizonyos típusokra. Ez tiszta üzlet. Az viszont kevésbé, ha ingyenes jogi tanácsadást, illetve az ügyvédi költségek átvállalását ajánlja az ingatlanfejlesztő cég. Az új lakások adásvételi szerződéseiben sok homályos pont akadhat, amelyeknek átlátása többnyire meghaladja az ügyfél felkészültségét. A tisztánlátásban pedig egy saját ügyvéd nagyobb segítséget jelent, mint a lakás eladásában érdekelt cég megbízottja.

De némi keresgéléssel megfontolásra érdemes ajánlatokra is bukkanhatunk. Az SL Properties Kft. például egymillió forintot érő, háztartási gépekkel felszerelt konyhával toldja meg zuglói lakásajánlatait. A Bokréta-házakban található otthonokhoz 400 ezer forintos - televíziót, számítógépet, telefonkészüléket, illetve telefon-, kábeltévé- és internet-előfizetést tartalmazó - multimédiás csomag jár az idén. A Mareco Ingatlan Rt. zuglói nagy lakásokra adott, tízmilliós árcsökkentést hirdető ajánlata viszont túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen. Ennél valószerűbb a Mediterrán lakópark egyszázalékos ajánlata, amely nagyobb értékű lakás esetén akár kétmillió forinttal csökkentheti a lakás vételárát.

Külön kategóriát jelentenek a fizetési ütemezésre vonatkozó kedvezmények. Az ingatlanfejlesztő cégek egyre kedvezőbb feltételekkel állnak elő. A korábbi - az építés fázisaihoz igazodó - szakaszos fizetés helyett egyre jellemzőbbé válik a két részletben történő vételár-kiegyenlítés. Nem ritka, hogy a kiszemelt lakást már tíz-húsz százalék előleg befizetésével lefoglalhatja a vásárló. De arra is akad példa, hogy egymillió forinttal foglalózzanak le egy új építésű ingatlant. Nehéz évet zártak az ingatlanfejlesztők, ráadásul abban sem lehetnek biztosak, hogy a következő könnyebb lesz, így érthető, ha minél több lakástól igyekeznek megszabadulni még a kedvezőtlen lakástámogatási intézkedések bevezetése előtt - magyarázza Valkó Dávid, az Otthon Centrum lakáspiaci elemzője.

Akciózni sem tud mindenki. A kisebb ingatlanfejlesztő cégek többsége már így is az építési költség határán értékesít, amiből már nem lehet engedni - vallja Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnöke. A szakmai szervezet tagjai egyébként meglehetősen keserű szájízzel zárják az évet. Az újonnan épült lakásoknak átlagosan a felét sikerült értékesíteniük. Ezen már egy erős év végi hajrá sem segíthet, bár erre sincs sok esély. Már a jövő évre meghirdetett szigorítások, illetve kedvezménymegvonások sem növelik a vásárlókedvet. Igaz, a kislakások felé elmozduló ingatlanfejlesztőket nem is érintik a változások, hiszen az általuk épített ingatlanok a meghirdetett 15 millió forintos ár alatt maradnak. Ha ez a határérték nem változik, a lakások zsugorodnak majd. A cégek egyre kisebb otthonokat építenek, a vásárlóknak sincs többre pénzük, miközben a megvásárolt ingatlan már a beköltözéskor szűknek bizonyul. A beruházók többsége már így is kötéltáncot jár. Ha emeli a négyzetméterárakat, elveszítheti a vevőket, ha nem emel, csődbe megy. A vállalkozók egy része még a telekáfát sem építette be idén az áraiba, mások az infláció érvényesítésétől tekintettek el. Ők végképp nem tehetik meg, hogy tovább engedjenek az árból.

A lakásértékesítés sikere nem az akcióktól függ. A lakás nem szezonális cikk, mint a fagyi, amiből nyáron több fogy. Nem is ajándéktárgy, hiszen kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy lakással lepjék meg szeretteiket. A lakásvásárlás családi döntés, amelyet hosszú mérlegelés előz meg. Ezt a folyamatot talán felgyorsíthatja egy jó ajánlat, de a szándékot aligha befolyásolhatja. Az előző évi felfokozott vásárlói rohamot pedig aligha lehet megismételni - vallja Gerő Péter, a Magyar Ingatlanforgalmazók Szövetségének elnöke, aki egyébként sem tapasztal ünnepi hangulatot a lakáspiacon. A karácsonyi akciózás nem általános jelenség - állítja a szakember -, inkább azon cégek kényszerintézkedése, amelyek gyorsan meg szeretnének szabadulni lakásaiktól.

Ez a december aligha dönt csúcsokat a lakásértékesítési statisztikákban. Az ingatlanpiac csendes állóvizét még a kormány által beledobott intézkedések sem kavarják fel. Az áfa-visszatérítés és az illetékmentesség megszüntetése legfeljebb néhány kisebb hullámot kavart. Ennyi már kevés egy újabb lakásvásárlási roham kiváltásához. Több kell. Talán egy új lakásprogram.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry