Már 27467 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Bulgária: jó üzlet a bérbeadás vilaggazdasag.hu, 2005. július 5.

2005. július 5.

Bulgária ma még felfedezetlennek számít a külföldön ingatlant kereső magyarok részéről, pedig a gazdaság állandó növekedési pályára állt, a makrogazdasági adatok kedvezők és a politikai helyzet stabil (az ország tavaly a NATO tagja lett, 2007-ben pedig várhatóan elnyeri az EU-tagságot). Ilyen körülmények között érthető, hogy az utóbbi években dinamikusan nőtt az ingatlanok átlagára: 2003-ban több mint 70 és tavaly is 25 százalékkal. Emellett a turizmus az egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasági ágazat. Sokan még csak most fedezik fel az országot, amelynek belső hegyvidéki síparadicsomai és homokos tengerpartja az olcsó árakkal együtt különösen vonzó nyaralási lehetőséget jelentenek télen-nyáron.

A növekvő ingatlanárak és a bővülő turizmus miatt európai viszonylatban is jó üzletnek számít üdülőt vásárolni a Fekete-tenger partvidékén, ahol valóságos építési láz tombol. Szófia mellett itt találhatók az országban a legnagyobb ingatlanberuházások. Szakértők szerint 2004 áprilisáig számítva egy év alatt 40 százalékkal nőttek itt a lakásárak, és előrejelzések szerint ez a tendencia 2007-ig évi 20-30 százalékos áremelkedéssel tovább folytatódik. Így a túlfűtött piacon akár az építés befejezése után azonnal megérheti eladni az üdülő- vagy lakóingatlant.

A keresletet tovább bővíti, hogy főleg brit, de skandináv és német nyugdíjasok is saját célra egyre több üdülőt vásárolnak végleges áttelepülés céljából, s ez elől az uniós csatlakozás hárítja majd el végleg a jogi akadályokat. A turisták növekvő száma miatt a bérbeadás is jó üzletnek számít hosszabb távon.

Megközelíthetőség szempontjából is hatalmas a fejlődés: a csatlakozásig befejeződik az autópálya-hálózat és több nemzetközi reptér kiépítése. A tengerpart legnépszerűbb részei autóval már most is akár 10-12 óra alatt elérhetők, és az idén a légitársaságok több charter- és fapados járat indítását tervezik, az országba utazni kívánók növekvő száma miatt.

Görög Áron, a külföldi ingatlanokat értékesítő Otthon Centrum Holiday vezetője szerint a jelenleg még nagyon kedvező árak miatt a külföldi ingatlanvásárlást tervező magyaroknak is megérheti bolgár befektetésben gondolkodni. Fontos hangsúlyozni, hogy a tranzakcióhoz mindenképpen olyan közvetítő szakemberek segítségét kell igénybe venni, akik ismerik a helyi jogi környezetet és csak rendezett tulajdoni viszonyú ingatlanokkal foglalkoznak, s a szaktanácsadás esetükben nem zárul le az adásvételi szerződés aláírásával, hanem később is segítséget nyújtanak az esetlegesen felmerülő problémákban vagy az ingatlan kiadásában.

Horvátországhoz hasonlóan Bulgáriában is törvény korlátozza a közvetlen part menti sáv beépíthetőségét, így a már népszerű üdülőhelyeken új, víz közeli beruházások indításához alkalmas telkek korlátozott számban állnak rendelkezésre. Ám annál jobb befektetésnek számítanak! Aki befektetési céllal kíván vásárolni, az évi 20-30 százalékos árnövekedés mellett a hasznosításból is jelentős profitot realizálhat: akár napi 40-50 eurós bérleti díjjal is számolhat a nyári szezon három hónapja alatt.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry