Már 27467 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Gyorsan elkel az egyedi lakás vilaggazdasag.hu, 2005. szeptember 15.

2005. szeptember 15.

Egyre távolabbra kerül egymástól a luxus- és a tömegtermék . Budapesten szaporodnak az egyedi lakásprojektek, többségüknél gyorsan vevőre találnak az otthonok. A több száz lakásos tömegtermékeknél a lakások negyede-harmada akár egy évig is üres.

Budapesten az első fél évben is folytatódott a tömegpiac és a felsőbb kategóriájú ingatlanok piacának polarizálódása. Míg a túlkínálatos szegmensekben a fejlesztők továbbra is értékesítési nehézségekkel küzdenek, egyre több egyedi projekt jelenik meg a piacon, ezek lakásai akár az átlagár többszöröséért is gond nélkül elkelnek állapítja meg az Otthon Centrum féléves öszszefoglalója.

A magasabb árak sok esetben (jellemzően a belvárosban) külföldi vásárlók érdeklődését feltételezik. A Belügyminisztérium adatai szerint míg az idei év első felében országosan ötödével (2651- re) csökkent a külföldiek ingatlanvásárlása hazánkban, Budapesten közel ugyanannyi, 892 tranzakció kötődött külföldiekhez. (Ez csak a magánszemélyek vásárlását mutatja, a cégen keresztüli tranzakciókat nem.) Az írek és a britek a fővárosi volumen 57 százalékát adták, s így a legnagyobb vevőkört jelentik. A valamelyest csökkenő számú szigetországi vásárló továbbra is elsősorban az V., VI. és VII. kerületet preferálja, s ezeken a részeken fejlesztési aktivitásuk is nőtt. Új színfoltként nagy számban jelentek meg spanyol vásárlók és ingatlanfejlesztők is a belvárosi szegmensben.

A fővárosi lakáspiaccal szembeni optimizmust mutatja, hogy a piacon már bizonyított fejlesztőcégek az év első felében tucatnyi nagy volumenű fejlesztést indítottak, s továbbiak állnak előkészítés alatt. Mindezzel szemben a vidéki városokban csökkent a fejlesztői aktivitás. Jellemző, hogy egyre több nagy lakásszámú fejlesztés indul a külső területekben, elsősorban a pesti oldalon. Itt a XVIII. kerületben a legnagyobb fejlesztői aktivitás, de a XVI., XX. és XXI. kerületben is több új beruházás indult el. Ugyanígy a budai oldalon például a XXII. kerület került fel a fejlesztői térképre. Mára már csak azokban a központtól távolabbi kerületekben (XXIII. és XV.) nincs nagy fejlesztés, amelyeket a beruházók a legkevésbé tartanak vonzónak nagy projekt indításához (a rossz megközelíthetőség és a szűkös kereslet miatt). Mindezek mellett továbbra is a XIII., IX., VIII. és XI. kerületben tapasztalható a legnagyobb mozgás a piacon, a legtöbb eladásra kínált lakással. Itt a folyamatosan csökkenő hitelkamatok miatt egyre több egyetemista és főiskolás vásárol lakást, albérlet helyett. A magas presztízsű kategória egyre inkább a pesti oldalon hódít teret. Míg a II., XII. és III. kerületben összességében visszaesett az új építésű lakások értékesítése, a pesti belváros lakásai egyre keresettebb kerületben és a VI. kerület Nagykörúton belüli részén több olyan lakóprojekt indult el, amelyek a magyar piaci kínálatban meg sem jelennek, azokban szinte kizárólag külföldi vásárlók vesznek lakásokat, elsősorban befektetési céllal. A Duna egy másik nagy vonzerő, ahol átlagnál magasabb színvonalú és árú lakások tömegének építése és tervezése zajlik (így például a Duna Plaza mögötti területen valóban egy új városrész születik, több projekt keretében összesen ezres nagyságrendű lakásszámmal és azok teljes ellátásával).

Továbbra is a kisméretű lakások a keresettek. A tömegpiacon mostanra egyértelműen a másfél, illetve az egy plusz két fél szobás elrendezés lett a sláger, lehetőleg minél kisebb méretben (minél olcsóbban). Még mindig nagyon sikeres értékesítésösztönző metódus a kedvező fizetési ütemezés kialakítása (10-90, illetve 20-80 százalék). Bár a nagyobb vidéki városok központjához közel, a legkeresettebb területeken sem példa nélküli a 400 ezer forintos fajlagos ár, az árszint összességében jelentősen elmarad a budapesti átlagtól. Általában jellemző, hogy a felsőbb kategória árai egyre inkább elszakadnak a tömegtermékekétől.

Rövid távon nem, de az Európai Unió tagjaként, a felzárkózási folyamat részeként Magyarországon is emelkednek majd a lakásárak véli Kiss Gergely, a Magyar Nemzeti Bank elemzője. A konvergenciafolyamat felerősödésével ugrásszerűen megnőhet a jelzálog-hitelezés: így volt ez a korábban csatlakozó országokban, például Portugáliában rövid idő alatt két és félszeresére nőtt a jelzáloghitel-állomány, és már a GDP 14 százalékával egyenlő összegű jelzáloghitelt kezelnek a bankok.

Eltérő az egyes országok gyakorlata abban is, hogy az ingatlan értékéhez képest milyen arányban folyósítanak jelzáloghitelt a bankok. Hollandiában, ahol a jelzáloghitel felvételéhez adókedvezmény is társul, az ingatlan értékének 100 százalékát is meghaladó összegű kölcsönt is nyújtanak a bankok, kiváltva ezzel az ügyfelek által tervezett áruhitel-felvételt is.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry