Már 27467 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Kisvárosban és drága helyen ne vegyünk ingatlant napi.hu, 2005. június 30.

2005. június 30.

Alaposan megváltoztak a prioritások a fővárosi lakásbefektetés területén: a belvárosban vett lakásokban ma már kisebb az árnövekedési potenciál, hiszen tavaly az árakat nagyon felhajtották a külföldi vevők. Budapesten jelenleg a belvároshoz közel eső kerületekben és néhány nagy ütemben fejlődő városrészben a legmeredekebb az áremelkedés. A XIII. kerület nagy építkezései például felhajtották a használt lakások árát is a környéken, de egyre fontosabbá válik a lakások minősége-mondta el lapunknak Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője, aki úgy véli: a ma stagnáló piacon újra fellendülést hozhat az alacsony kamatszint.

Befektetői szemmel egyébként a szakértő egyértelműen a főváros alulértékelt, ám fejlődés előtt álló területeit ajánlja, de a csekély kínálat miatt lát üzletet a régi építésű belvárosi lakások luxuslakásokká alakításában is. Vidéken szerinte a nagyobb - például egyetemi -; városokban, a belvárosi vagy az egyetemi területen érdemes "bevásárolni". Óvakodni kell ugyanakkor a középvárosoknál kisebb településektől, kivéve, ha azok infrastrukturális fejlesztés előtt (alatt) állnak. Nem véletlen - hangsúlyozta - hogy az M0-ás miatt újra megélénkült az érdeklődés Szentendre környékén, valamint Üllő, Vecsés és Gyál térségében. Ellenpéldaként Soroksárt említette, ahol már lezajlottak a nagy léptékű fejlesztések. Az elemző óvott a Balaton-parti befektetésektől is.

A piac egészével kapcsolatban rögzítette: a nagy árnövekedések ideje (az állami támogatás megnyesegetésével egyidejűleg) lejárt, így inkább annak érheti meg befektetési céllal lakást venni, aki ehhez nem vesz fel hitelt. Az elemző szerint további gondot jelent, hogy az ingatlanokat most különösen nehéz kiadni, hiszen sok hasonló célú vásárlás történt az elmúlt években, s így jelenleg is túlkínálat van a bérlakáspiacon. Ezt bizonyítja, hogy jelenleg is a két-három évvel ezelőtti áron lehet kiadni a lakásokat -ez az összeg pedig általában már nem fedezi a havi hiteltörlesztést. Azt ma még csak kevés befektetési céllal lakást vásárló belföldi teheti meg azt, amit a külföldi vevők, vagyis, hogy csupán a következő évek árnövekedésére spekulálva üresen hagyja a lakást.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry