Már 27182 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Még megfizethető, de egyre kevesebb az építési telek vilaggazdasag.hu, 2005. június 30.

2005. június 30.

Pesten egymás után épülnek a lakóparkok a külső kerületekben. Keresletük növekvő, bár a fejlesztőknek itt is az értékesítés kisebb elhúzódásával kellett számolni az elmúlt egy-másfél évben.

A kedvező, néhol már 265 ezer forint alatti árak és a kellemes lakókörnyezet miatt még mindig vonzók a külső pesti kerületek lakóparki beruházásai, amelyek elsősorban helyi szinten számíthatnak érdeklődésre. Bár a városlakók nagy része a XV., XVI., XVII., XVIII., XXIII. kerületet összefüggő periferikus zónának ismeri, presztízsbeli, lokális szintű különbségek egyértelműen adódnak. Emellett érdemes különbséget tenni a vizsgált részpiacon belül a közlekedési helyzet, a megközelíthetőség tekintetében is, ezek nagyon fontos szempontok a kertvárosi területeken is. A főúton való megközelíthetőség (pl. Üllői út, Pesti út, Veres Péter út, Szentmihályi út) és a tömegközlekedési kapcsolatok mindenképpen fontos szempontok, annak ellenére, hogy a helybeni ellátás feltételei minden téren fokozatosan javulnak.

A profi beruházók a külső pesti kerületekben a fővárosi átlagnál kisebb részarányt képviselnek az új lakások építésében, túlsúlyuk ugyanakkor egyértelmű például a XVIII. kerületben; mondta tapasztalatait összegezve Valkó Dávid, az Otthon Centrum Rt. vezető elemzője. Pestszentlőrincet, Pestszentimrét 4-5 éve fedezték fel a lakásépítő cégek, jelenleg 7-8 nagyobb beruházás zajlik vagy áll előkészítés alatt a kerületben, szinte kizárólag az Üllői út mentén. A XV. kerületben is beindult a mozgás, ott jellemzően kisebb projektek jelennek meg a piacon, a kerület központjában csoportosulva. Csakúgy, mint a XVII. kerületben, ahol a közelmúltban kezdtek értékesíteni egy nagyobb vegyes funkciójú lakótömböt Rákoskeresztúr központjában, emellett két-három kisebb áll építés alatt a peremrészeken. A XXIII. kerületben ezzel szemben csak családi és ikerházak, illetve egy-két sorház épül.

A pesti oldal legkedveltebb kertvárosával, Zuglóval szomszédos, és nem mellékesen a főváros egyik legjobb közbiztonságú XVI. kerületét a közelmúltig nagyrészt elkerülték a többlakásos beruházások. Jelenleg azonban két nagyszabású projekt is kivitelezés alatt áll Árpádföld és Cinkota között, a csömöri HÉV közelében. Az egyik a Belvárosi Irodaház Kft. és a Coordinator Kft. beruházásában épülő Európa Lakókert, ahol az első ütem 206 lakását; amelyek több mint 75 százaléka már elkelt; két hónapon belül átadják, s már elindult újabb 84 lakás építése. Az átlagos négyzetméterár 260-290 ezer forint között van. A beruházó; az önkormányzat terheiből átvállalva; hatvanmillió forintért úthálózat-fejlesztési munkálatokat is végzett. A Szlovák út és az Ostoros út találkozásánál elhelyezkedő projekt már említett kedvező tömegközlekedési kapcsolatait itt az Örs vezér tere közvetlen HÉV- és autóbusz-elérhetősége jelenti.

A belvároshoz hasonlóan a peremterületeken is növekednek a meglévő ingatlanok árai, amint megjelennek az új fejlesztések. Egyrészt az épített környezet és az infrastruktúra fejlődése hat kedvezően a környék lakásáraira, másrészt a helyi ingatlanpiac pezsdül fel, hiszen a külső beruházások nagyrészt a kerületen belüli és a szomszédos kerületek lakóinak igényeire építhetnek. Az állandó színvonalú keresletet a kedvező demográfiai helyzet is szinten tartja.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry