Már 27255 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Van-e szezonja a kertes házak eladásának?

2008. február 19.

Egy kertes ház esetében az érdeklődő nem csupán a házat veszi szemügyre, hanem a kertet is. Elsőre logikusan azt gondolhatnánk, hogy akkor lehet a legkönnyebben eladni a házat, amikor a legszebb a kert is, vagyis tavasszal. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nincs ilyen összefüggés, az viszont kétségtelen, hogy a kert állapota éppen úgy kihathat az ügylet sikerességére, mint az ingatlané, egyben komoly árbefolyásoló tényező is.

Az uszoda nem árfelhajtó tényező

Érdekes módon az eladásnál nem a kerti extrák (például úszómedence) megléte számít, sokkal inkább a kert mérete határozza meg a kert és a kertes ház árát - hívja fel a figyelmet Gál Bernadett, az Otthon Centrum zuglói irodájának szakembere. A tapasztalatok szerint minél nagyobb a kert, annál nehezebb az ingatlant eladni - hangsúlyozza Gál Bernadett. Amennyiben megfelelő a ház beosztása és viszonylag elfogadható nagyságú a kert, úgy az ingatlan viszonylag hamar elkel. A kínálat ráadásul igen nagy ebből a kategóriából, főleg a peremkerületekben - állítja az Otthon Centrum szakembere, és hozzáteszi: ma az érdeklődők már megfontoltabbak, igyekeznek minél több ingatlant megnézni, és csak azután döntenek.

A kertes házak árai sokkal nagyobb intervallumban szóródnak, mint a lakásokéi. Budapesten nyilvánvalóan döntő szempont, hogy az adott kertes ház melyik kerületben található: a legdrágábbak a II., III., XI. és XII. kerületi kertes ingatlanok, a peremkerületekben ellenben jóval olcsóbban és könnyebben lehet kedvező fekvésű családi házakra lelni.

Pesten a kis földdarabka is eladható

A legtöbb kertes ház iránt érdeklődő számára csak az a fontos, hogy valamilyen saját zöldterület is tartozzon a lakáshoz. Ők a nem túl nagy kertet keresik - sokak számára még a 20 négyzetméteres "földdarabka" is kertnek számít -, hiszen az, amellett hogy lényegesen olcsóbb, nem igényel sok munkát. Éppen ezért a földszinti kertkapcsolatú társasházak kelendőbbek, mint a hagyományos kertes házak - mutat rá Gál Bernadett.
Egy parkosított kert vételekor a tulajdonosnak már azzal kell számolnia, hogy a területtel rendszeresen foglalkoznia kell. Vagy ő maga gondozza megszállottan, vagy egy kertészt bíz meg. - A nagy kert iránt érdeklődőknek a kert életük egyik fő tereként fontos szerepet tölt be a mindennapjaikban - magyarázza a szakember. - Aki nagy kertet keres, annak a legtöbbször nem számít, hogy parkosított-e, hiszen a saját elképzelései szerint kívánja majd kialakítani azt.

A gondozott kertet könnyebb eladni

Tény, hogy egy rendezett kert már fél sikernek számít, és akár 5-10 százalékkal is növelheti az ingatlan értékét. Az érdeklődő számára ugyanis sokkal megkapóbb egy szép, gondozott kert, ahol le van nyírva a fű, fel van szedve a lehullott levél, ráadásul az eladó iránt is ösztönösen jóval nagyobb lesz a bizalma - állítja Gál Bernadett.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry