Már 27560 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Vonzóak a külső kerületek lakóprojektjei nepszava.hu, 2005. június 28.

2005. június 28.

Míg korábban főleg a családi házakat keresők költöztek szívesen a külső kerületekbe, addig mára már az ingatlanfejlesztő cégek is felfedezték a nyugalmasabb városrészeket. Egyre többfelé keresnek építésre alkalmas telket, amelyen soklakásos társasházat vagy éppen nyugalmasabb lakókertet építhetnek, hogy a lakáskínálata találkozzék a vásárlók érdeklődésével.

Az utóbbi időszakban ugyanis már azok is szívesen néznek körül a külső kerületek ingatlanpiacán, akik nem önálló házat keresnek, hanem lakásokba költöznének kertvárosi övezetben. Bizonyos területeken, például a XVIII. kerületben - a központtól kicsit távolabb eső telkeken - kisebb projektekben kínálnak otthonokat a fejlesztők, de akadnak nagyobb, többszáz lakásos házak is a kertvárosi jellegükről ismert kerületekben. Persze el kell ismerni, hogy tömeges építkezési láztól azért nem kell tartani, a beruházók a keresletet figyelembe véve fognak bele az újabb és újabb építkezésekbe.

Főként az árak és a kellemes lakókörnyezet csábítja a XV., a XVI., a XVII. és a XVIII. kerületbe az embereket, hiszen akár 300 ezer forint alatti négyzetméteráron is jó minőségű otthont választhatnak a lakásvásárlók - derül ki az Otthon Centrum elemzéséből. A budapesti ingatlanpiacon kifejezetten jónak mondható 260-270 ezer forintos áron pedig képtelenség belső kerületekben újonnan épült lakásra szert tenni, még kitartó keresését követően sem. A lakókerti jelleg pedig sokak számára követelmény, s jó választás lehet azoknak, akik nem tudnak, vagy nem akarnak családi házba költözni, nem szívesen mennének azonban a forgalmas és szmoggal telített belső kerületek sokemeletes házaiba.

A külső pesti kerületek népességszáma egyébként a fővárosi átlagnál lassabban csökken. Ez részben annak tudható be, hogy ezeket a területeket kevésbé érinti a természetes fogyás - mivel magas a fiatalok részaránya a 60 év felettiekhez viszonyítva - részben pedig annak köszönhető, hogy többen költöznek ezekbe a városrészekbe, mint ahányan elvándorolnak innen.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry