Már 27266 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

A verseny megkezdődött, jöhet a lakáslízing is Otthonteremtés pénz nélkül

2005. október 7.

Megtakarított pénz nélkül lakást venni csak a köztisztviselők, jó esetben a szocpolos fészekrakósok tudnak. A fizetőképes, de önerővel nem rendelkező fiatalok tízezreinek a tervezett lakáslízing talán megoldást jelent.

A megdermedt lakáspiac hatására az idén végre megmozdultak a bankok: megkezdődött a verseny. A pénzintézetek a közjegyzői díj elengedésével, az ingatlan értékbecslés díjmentessé tételével hirdetik ajánlataikat. Egyes hitelintézetek pedig már nemcsak annak adnának kölcsönt, akinek nincs szüksége rá: egyre kisebb önerő is elegendő egy lakás megvásárlásához.

A Duna House ingatlanközvetítő hálózat Hitel Centrumának szakmai vezetője, Szabó Zsolt is tapasztalja, hogy elkezdődött a verseny, amint az egyik bank akciózni, kezd, néhány napon belül lép a többi is. Mint mondja, nemcsak kis pénzintézetekről van szó, hanem olyan nagyokról is, mint az OTP, az Erste, vagy a K & H, amelyek egyre inkább piacképes konstrukciókkal rukkolnak elő. Nemrég már a tisztán fedezetalapú hitelezés is megjelent a kínálatban, a lakáshitelért folyamodóktól néhol már jövedelemigazolást sem kérnek.

A többségen azonban még ez sem segít, mert az albérletezés mellett, családi segítség híján nem tudják a minimálisan szükséges önerőt sem összegyűjteni. Saját tőke nélkül ma Magyarországon csak a köztisztviselők tudnak lakást venni, közülük is csak azok, akiknek legalább hároméves jogviszonyuk van. Még a közalkalmazottak lakásvásárlásához is szükség van 10 százalék, használt lakás esetén pedig a vételár 20 százalékának megfelelő önerőre. Esetükben ugyanis már csak a hitelbiztosítéki érték 100 százalékára terjed ki a felvehető hitelösszeg, ami az új lakás esetében a vételár 90, használtnál a 80 százalékát jelenti. Pankucsi János, az Erste Bank lakossági jelzálog-finanszírozási osztályának vezetője szerint a Fészekrakó-program viszont egyértelműen sikeres, sokan élnek az új otthonteremtési lehetőséggel, és nem csekély várakozással tekintenek a korhatár 35 évre ígért felemelése elé, amivel a kedvező hiteltől eddig elesett, kisgyerekes fiatal pároknak nyújtanak lehetőséget a lakásvásárláshoz. A fészekrakósok ugyanis az önerőt szocpolból fedezhetik, és egyre többen vannak, akik lakástakarék-pénztári megtakarításukat használják fel a vásárláshoz.

Sokak számára azonban egyelőre teljesen mindegy, hogy milyen kedvező ajánlatokkal rukkolnak elő a bankok, mivel semmiféle hitelt nem tudnak felvenni. Vagy azért, mert nem illenek bele egyetlen támogatott csoportba sem, illetve képtelenek a borsos albérleti díjak mellett takarékoskodni, és a minimálisan szükséges 10-30 százalékos önerőt összegyűjteni. Ők azok, akik képesek havonta több tízezer forintot albérletre költeni, vagyis ugyanilyen összegben hitelt is tudnának fizetni, mégsem gondolhatnak saját lakásra. Számukra a lakáslízing jelentheti a megfelelő megoldást. A baj csak az, hogy még nincs ilyen lehetőség.

Ám hamarosan lesz. Néhány lízingcég, és többtucatnyi ingatlanfejlesztő fontolgatja, hogy belevág a lakáslízingbe, a konstrukciót jelenleg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálja. Az első lízingszerződést még nem írták alá, az új termékkel kapcsolatban csak találgatások látnak napvilágot.

A legnagyobb hazai lakásépítő, az OTP Ingatlan Rt. vezérigazgatója, Szabó János egyelőre kérdésesnek tartja a lízing piacképességét, mondván, a lízingcég a kereskedelmi banktól vásárolt hitelt a saját költségeivel és hasznával megpakolja, amitől a konstrukció drága lehet. A megoldás szerinte a piaci bérlakás lehetne, amihez ugyancsak szükséges a lakó, illetve a lakbér állami támogatása.

A lízing ugyanakkor - tudtuk meg más forrásból - nem biztos, hogy önerő nélküli vásárlást biztosít, hiszen a tranzakció illeték- és áfavonzatát a bérlőre háríthatják, ami egyes esetekben akár 30-40 százaléknyi önerővel megegyező nagyságú összeg lehet.

Önerő nélkül persze még a legkedvezőbb általános lakáshitelek sem működnek, a 10 százalékos megtakarítást azonban már többféle konstrukcióból lehet biztosítani. Az ördög azonban mindig a részletekben lakozik, a fővárosi és a vidéki lakásvásárlók például nincsenek egyforma helyzetben. A lakásvásárlásra és -építésre nyújtható hitel összegének meghatározása az ügyféllimit-vizsgálat és a települési kategóriáktól függő differenciált hitel és hitelbiztosítéki érték aránya alapján történik - tájékoztattak az OTP Bank kommunikációs osztályán. Ez a banki gyakorlatban azt jelenti, hogy vidéken jellemzően a vételárnak nem a 90, hanem csak a 80 százalékáig terjed a hitelbiztosíték értéke, amihez a kölcsön összegét mérik. Az OTP-nél egyébként újabban már akár a hitelbiztosítéki érték 90 százalékáig is engedélyezik a hitelezést, ha az ügyfél törlesztésre fordítható jövedelme elegendőnek minősül. A hitelképességért ma már nemcsak az ügyfelek küzdenek, a bankok segítőkészekké váltak: közösen keresik a lehetőségeket adóstárs, a futamidő növelése vagy kiegészítő ingatlanfedezet bevonása formájában. Az önerőt akár személyi kölcsönnel is lehet pótolni, persze csak bizonyos esetekben. A kiegészítő ingatlanfedezet, amivel teljesen jelzálogalapúvá tehető a lakáskölcsön, nem egyszerű ügy - mint a Duna House Hitel Centrumában tapasztalják. - Ha a legszűkebb családi körben nincs terhelhető ingatlan, a tágabb rokonság nem szívesen vállal kockázatot. Ez érthető, hiszen a lakáshitelek két-három évtizedre szóló kötelezettséget jelentenek.

Az Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózat vezetőjétől, Gerő Andrástól megtudtuk, a lakásvásárlók tavaly átlagosan 7,5 millió forint, az idén csupán 6,5 millió forint összegű hitelt vettek föl. A bankok hitelkihelyezése azonban nem csökkent, sőt összegszerűen a négyszeresére nőtt, a devizahitelek aránya pedig megháromszorozódott. A lakásvásárlást, a minőségi lakáscseréket, illetve a költözési hajlandóságot nagyban segítené, ha a bankok kedvező áthidaló hitelkonstrukciókat kínálnának, legalább egyéves futamidőre - véli Illy Péter, az Angyalföldi Lakásépítő (AL) Holding vezérigazgatója. Ez elég lenne arra az időre, amíg az ügyfél eladja lakását, illetve megtalálja az újat, anélkül, hogy plusz anyagi kockázatot vállalna.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry