Már 27467 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

A luxuslakásokat keresik Budapesten Az átlagár többszöröséért

2005. október 20.

További áremelkedést jósolnak az elemzők a lakáspiac luxusszegmensében. A növekedés egyik oka, hogy az átlagnál jobb minőségi színvonalon épülő lakásokkal ma már nemcsak a magyar, hanem az uniós-, illetve világpiaccal is lehet versenyezni - derül ki az Otthon Centrum elemzéséből.

Folytatódik a tömegpiac és a felsőbb kategóriájú ingatlanok piacának polarizálódása. Míg egyes szegmensekben a fejlesztők továbbra is értékesítési nehézségekkel küzdenek, egyre több egyedi beruházás jelenik meg a piacon, amelyek lakásai - akár az átlagár többszöröséért is jól értékesíthetők. "Az ilyen típusú fejlesztések kevésbé tartoznak az árérzékeny termékek körébe. A lakások zömét ír, angol, spanyol és dél-afrikai befektetők vásárolták meg" - mondta Szili Balázs, a Prestige Towers értékesítési és marketing igazgatója.

Az elemzésből kiderül, hogy az 500 ezer forintos négyzetméterár feletti lakáskategóriában, a magasabb árak sok esetben a külföldi vásárlók érdeklődését feltételezik. A Belügyminisztérium adatai szerint, míg az idei év első felében országosan ötödével 2651-re csökkent a külföldiek ingatlanvásárlása, Budapesten közel ugyanannyi, 892 vásárlás kötődött külföldiekhez. Az írek és a britek a fővárosi adatok 57 százalékát teszik ki, s így a legnagyobb vevőkört jelentik. A csökkenő számú ír vásárló továbbra is elsősorban az V., VI. és VII. kerületet részesíti előnyben, s ezeken a részeken fejlesztési aktivitásuk is nőtt. Ír befektetők nevéhez köthető például egy, az év második felében elkészülő luxuslakás-beruházás a lakóingatlan-fejlesztések által eddig elkerült fővárosi V. kerületben, s több hasonló áll tervezés alatt. Új színfoltként nagy számban jelentek meg spanyol vásárlók és ingatlan-fejlesztők is a belvárosi szegmensben.

A magas presztízsű kategória egyre inkább a pesti oldalon hódít teret. Míg a II., XII. és III. kerületben összességében visszaesett az új építésű lakások értékesítése, a pesti belváros lakásai egyre keresettebbek. Az V. kerületben és a VI. kerület Nagykörúton belüli részén több olyan lakóprojekt indult el, melyek a magyar piacon meg sem jelennek, azokban szinte kizárólag külföldi vásárlók vesznek lakásokat, elsősorban befektetési céllal. A Duna egy másik nagy vonzerő, ahol átlagnál magasabb színvonalú és árú lakások tömegének építése és tervezése zajlik. Így például a Duna Plaza mögötti területen valóban egy új városrész születik, több projekt keretében, ezres nagyságrendű lakásszámmal.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry