Már 27279 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Fővárosi lakáspiac: hol van hát lakóhelyünk? Kerületből kerületbe

2005. október 21.

Miért dönt ma egy család úgy, hogy másik kerületbe költözik? Vonzóbbá teszi-e a városrészt egy új lakásberuházás? Cikkünkben feltérképezzük a fővároson belüli költözések nyertes és vesztes kerületeit.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint lassuló ütemben de tovább fogy Budapest lakossága, utoljára 1993-ban vallhatott magának kétmilliónál több lakost a főváros, míg idén januárban már 1,7 milliónál is kevesebb lakost számláltak. Tíz év múlva pedig 1,6 millióra fog csökkeni a főváros lakossága - vázolnak sötét képet a demográfusok. A kiköltözés mellett a természetes fogyás is ludas a népességcsökenésben. A kiköltözők elsősorban az agglomerációs településeket veszik célba. Noha 2001 után lassult a város elnéptelenedésének üteme, azaz húszezer alá csökkent az éves fogyás (tavaly 11 ezerrel csökkent a város lakossága a kiköltözések miatt), még mindig szép számmal választják valamelyik környező települést lakóhelyül a szmogot, a zajt, a zsúfoltságot megunó fővárosi lakosok. Negatív tehát az úgynevezett migrációs egyenleg, azaz többen költöznek el a városból, mint ahányan idetelepülnek. Ám nem ritka az olyan család sem, amelyik beéri valemelyik külső kerületi zöldövezeti vagy kertes családi fészekkel.

Messze nem egységesek azonban a fővároson belüli változások sem, a népességfogyásnak vannak nyertes és vesztes kerületei. A nagyobb szabad, beépíthető területet felmutató városrészek az átlagnál kevesebb, míg a zsúfolt, elöregedett belső kerületekből több lakos döntött az elköltözés mellett. A tendencia nem változik, néhány jó adottságú kerület lélekszáma még nőtt is tavaly, bár a többlet sehol nem éri el az ezer főt.

Lélekszámban leginkább a XI. kerület - Budapest legnépesebb kerülete - gyarapodott, tavaly január elsején csaknem 140 ezren laktak ott, hétszázan többen, mint az előző év elején. Hasonló a helyzet a III., a XIV., a XVII., valamint a XXII. kerületben. Az összes többi városrész lakossága kisebb-nagyobb mértékben csökkent.

"A XI. kerületben valóban megvannak azok a körülmények, amelyek elősegítik a lakosság további növekedését" - mondta a hvg.hu-nak Valkó Dávid, az Otthon Centrum elemzője. Az elmúlt 3-4 évben itt is megindultak a nagyobb volumenű lakásberuházások: 2000 és 2006 között hétezer új használatbavételi engedélyt adtak, illetve adnak át, s a tendencia várhatóan folytatódik. 2006 és 2010 között újabb hét-nyolcezer új használatbavételi engedéllyel számol a kerület vezetése. Az elemző szerint ezek a beruházások olyan embereket csábíthatnak át a kerületbe, akik szívesen költöztek volna Budára, ám eddig visszatartotta őket a magas ár; illetve számíthatnak a panelből elköltözőkre is. A kerület egyik legnagyobb beruházásaként jegyzett Nádorliget lakópark például úgy hirdette magát, hogy a legolcsóbb árakat kínálja Budán - 285 ezer forintos négyzetméteráron már vehetünk új lakást.

Új lakókra várva

A XI. kerületben jelenleg 13 beruházás van folyamatban, csak a két legnagyobb építkezés, a Kőérberek-Tóváros, a Kamaraerdő- Péterhegy és a budaörsi dombság által körülhatárolt terülen megvalósuló megaberuházás, illetve a Nádorliget lakópark összesen 2400 lakást kínál. A Nádorliget első ütemét 3 évvel ezelőtt adták át, de a lakókörnyezet folyamatosan bővül, idén is több ház készül el. Jelentős kerületi projekt még a Kondorosi lakópark, amely a Fehérvári és Kondorosi út találkozásánál épül 3,7 hektáros területen.

Jól vizsgázott a kerület a Duna House ingatlanközvetítő által a napokban publikált kutatásában is, amelyben arra keresték a választ, hogy ki melyik kerületet választaná lakásvásárláskor. A több lakótelepet is magában foglaló városrészben a fővárosban lakást keresők közel negyede venne itt lakást. A pesti oldalon pedig a XIII. kerület számít a legnépszerűbbnek: a kutatásban résztvevők egyharmada ugyanis ezt jelölte meg kívánt lakókörnyezetként.

A költözési adatokat vizsgálva kiderül, hogy a jobb demográfiai adottságokkal büszkélkedő kerületek a város más negyedeinek rovására gyarapodnak, illetve fogynak az átlagnál lassabban. A nyertes kerületek kizárólag lakóvonzó képességüknek köszönhetik gyarapodásukat, mert a főváros egész területén magasabb a halálozási arány, mint az élveszületés. A természetes fogyás eredményeként arányosan a VI., az V., valamint az I. kerület veszítette el a legtöbb lakóját. A születés halálozás aránya a XXII., a III., a IV., valamint a XVI. kerületben a legjobb, de a mérleg ezekben is negatív. Ezek az arányok azonban nem véletlenek. A Terézváros 41 ezer lakójából például 11 ezer elmúlt hatvanéves és csak háromezerrel több náluk a 29 évesnél fiatalabb. Még rosszabb az arány az V. és az I. kerületben.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry