Már 27160 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Túl sok eladó lakás, pangó bérleti piac portfolio.hu, 2005. szeptember 12.

2005. szeptember 13.

A tömegpiaci túlkínálattal, a pangó bérleti piaccal és csak lassan mozduló családi házas telekpiaccal szemben bővülő hitellehetőségek, a devizahitelek szárnyalása és a fővárosban egyre-másra meginduló új építkezések állnak - foglalja össze a 2005. első felében tapasztalt ingatlanpiaci folyamatokat az Otthon Centrum lakáspiaci monitorja.

Az év eleji reményekkel szemben, az első félévi tapasztalatok azt mutatják, hogy a Fészekrakó Program pozitív hatása az újépítésű lakások piacán nem érvényesült, hiszen annak legsikeresebb elemének a használt lakások vásárlásához felvehető félszocpol bizonyult. Az idén bevezetett illetékmódosítás hatására a 15 millió Ft feletti kategóriában látványosan visszaesett az érdeklődés. Bár tavasszal megélénkült a forgalom, a fejlesztők - néhány felső kategóriás projektet kivéve - nem kockáztatták meg a lakásárak emelését.

Tovább folytatódott a tömegpiac és a felsőbb kategóriájú ingatlanok piacának polarizálódása. Míg a túlkínálatos szegmensekben a fejlesztők továbbra is értékesítési nehézségekkel küzdenek, egyre több egyedi projekt jelenik meg a piacon, melyek lakásai - akár az átlagár többszöröséért is - gond nélkül kerülnek értékesítésre.

A valamelyest csökkenő számú ír vásárló továbbra is elsősorban az V., VI. és VII. kerületet preferálja, s ezeken a részeken fejlesztési aktivitásuk is nőtt. (Ír befektetők nevéhez köthető egy, az év második felében elkészülő luxuslakás-beruházás a lakóingatlan-fejlesztések által eddig elkerült fővárosi V. kerületben, s több hasonló áll tervezés alatt.) Új színfoltként nagy számban jelentek meg spanyol vásárlók és ingatlanfejlesztők is a belvárosi szegmensben.

A fővárosi lakáspiaccal szembeni optimizmust mutatja, hogy a piacon már bizonyított fejlesztő cégek az év első felében tucatnyi nagy volumenű fejlesztést indítottak, s továbbiak állnak előkészítés alatt. Mindezzel szemben, a vidéki városokban csökkent a fejlesztői aktivitás.

Jellemző, hogy egyre több nagy lakásszámú fejlesztés indul a periférikus területeken, elsősorban a pesti oldalon. Itt a XVIII. kerületben van még mindig a legnagyobb fejlesztői aktivitás, de a XVI., XX. és XXI. kerületben is több új beruházás indult el. Ugyanígy, a budai oldalon például a XXII. kerület került fel a fejlesztői "térképre". Mára már csak azokban a központtól távolabbi kerületekben (XXIII. és XV.) nincsen nagy fejlesztés, melyeket a beruházók a legkevésbé tartanak vonzónak nagy projekt indításához (lassú megközelíthetőség, szűkös kereslet miatt). Mindezek mellett továbbra is a XIII., IX., VIII. és XI. kerületben tapasztalható a legnagyobb mozgás a piacon, a legnagyobb számú eladásra kínált lakással. Itt - a folyamatosan csökkenő hitelkamatok miatt - egyre több egyetemista és főiskolás vásárol lakást albérlet helyett.

A magas presztízsű kategória egyre inkább a pesti oldalon hódít teret. Míg a II., XII. és III. kerületben összességében visszaesett az újépítésű lakások értékesítése, a pesti belváros lakásai egyre keresettebbek. Az V. kerületben és a VI. kerület Nagykörúton belüli részén több olyan lakóprojekt indult el, melyek a magyar piacon meg sem jelennek, azokban szinte kizárólag külföldi vásárlók vesznek lakásokat, elsősorban befektetési céllal. A Duna egy másik nagy vonzerő, ahol átlagnál magasabb színvonalú és árú lakások tömegének építése és tervezése zajlik (így például a Duna Plaza mögötti területen valóban egy új városrész születik, több projekt keretében összesen ezres nagyságrendű lakásszámmal és azok teljes ellátásával).

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry