Már 27425 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Szigorítás hitelfronton - minden szinten

2009. december 2.

Mind a hitelfelvételi kondíciók, mind a hitelközvetítői tevékenység szigorúbb szabályozása várható a jövő évtől. Lakásvásárlói oldalról érdemes kihasználni az idei kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségeket, a hitelközvetítők pedig várhatóan jövő szeptemberig kapnak haladékot arra, hogy a törvény előírásai szerint alakítsák át működésüket - hívja fel figyelmet az Otthon Centrum Hitel Centere (OCHC).

Devizahitelezés szigorítása

A Pénzügyminisztérium a minap elkészítette tervezetét a Magyar Nemzeti Bank által néhány hete, a devizahitelezés szigorításáról szóló javaslatára. Ennek értelmében törvényileg lenne korlátozva, hogy ki mekkora hitelt vehetne fel és hitelbírálat során az eddigiekhez képest szigorúbb feltételeknek kellene megfelelni a hiteligénylőknek.

"A szabályozás megnehezítené a jelenleg olcsóbban hozzáférhető deviza alapú kölcsönök felvételét és átvállalását, amely tovább lassítaná az ingatlanok eladását, valamint drasztikusan szűkítené a hitelpiacot.
A szigorítás kihat a hitelkiváltásra is, amely várhatóan a töredékére fog esni, hiszen a korábban nagy számban felvett CHF hiteleket csak drágább HUF hitellel lehet majd kiváltani. Erre, valószínűleg kevesen lesznek hajlandóak, illetve egyáltalán képesek és ezáltal befagyhat a piac." - hangsúlyozta Bánfalvi László, Otthon Centrum Hitel Centerét működtető HC Központ Kft ügyvezető igazgatója.

A tervezet főbb változások:

- A fedezet alapú hitelezés megszűnése; kölcsönt a jövőben csak hitelképesség, illetve hitelezhetőség vizsgálata alapján nyújtanának a pénzügyi intézménynek;
- Az adott ingatlanra maximálisan felvehető hitel szabályozása, amely forint hiteleknél a piaci érték maximum 75%-a, Euró alapú hitelnél 60%-a, míg minden más devizanemnél, ideértve a CHF hiteleket is, legfeljebb az ingatlan értékének 45%-a;
- Előírás a pénzügyi intézményeknek hitelezhetőségi limitek kidolgozására. A tervezet szerint, EUR alapú hitelkérelem esetén a hitelezhetőségi limit a forintban megállapított limit maximum 80%-a, míg minden más devizánál legfeljebb 60%-a lesz.

Az OCHC szerint a hezitálóknak érdemes megfontolni, hogy még a rendelet idénre tervezett hatályba lépése előtt elindítsák el a hitelfelvételüket. Az elmúlt néhány hónapban ugyanis megindult a bankok közötti verseny, egyes pénzintézetek egyre vonzóbb hitelkondíciókkal jelentek meg. Aki az év első felében, a banki szigorítások nyomán a jövedelme, vagy önereje miatt teljesen kikerült a hitelfelvevők köréből, most kihasználhatja, hogy kedvezőbben juthat hitelhez.
"A szigorítás mindenképpen rosszkor jönne a piacnak, annál is inkább, mivel az október elsejétől új lakások vásárlásakor igényelhető támogatott hiteltípus hatása, elsősorban amegkövetelt magas önerő miatt, elhanyagolhatónak tűnik. Nem fér kétség ahhoz, hogy jogos az MNB törekvése, hogy mérsékelje a hitelezési kockázatokat, a kérdés mégis az, hogy kell-e
ilyen mértékben beavatkozni a piacba, és nem lehetne-e több lépcsőben végrehajtani a változtatásokat?" - mondta Bánfalvi László.

A szakember szerint fontos lenne az is, hogy a szabályozás különbséget tegyen új, illetve használt lakás vásárlási hitel között; új lakásnál, ideértve az első lakáshoz való jutást is, hitelfedezeti ráta (LTV) kedvezményt kellene biztosítani, ezzel is segítve a fiatalokat és ösztönözni a válságban lévő lakásépítést.
Tekintettel arra, hogy remélhetőleg az EUR meghatározó szerepet fog betölteni a gazdaságban, ezért nem indokolt az ilyen nagy mértékű megkülönböztetés a forint és EUR között. A 70%-os maximális LTV egyrészt elismerné az EUR hitelezés létjogosultságát és növekvő szerepét, másrészről nem zárná ki annak a lehetőségét, hogy az ügyfelek hozzájussanak egy kedvezőbb hitelkonstrukcióhoz.

Hitelközvetítői szabályozás

Szigorítás és szabályozás előtt áll a hitelközvetítői munka is, amire már régóta szüksége van a szakmának. A pénzügyi szolgáltatások közvetítésének szabályozását célzó törvénymódosító javaslata többek között szabályozná a közvetítő fogalmát, a közvetítés lehetséges formáit, a közvetítők és alközvetítők viszonyát, a közvetítővel szembeni elvárásokat, a felelősségi kérdéseket és a közvetítőkkel szemben támasztott szakmai követelményeket.

A módosító javaslatot várhatóan még idén tárgyalja a Parlament, amely 2010. január elsején kerülne bevezetésre. A már működő közvetítő cégeknek ugyanakkor bő fél év állna rendelkezésükre, hogy az új előírásokhoz igazítsák szervezetüket és üzletmenetüket.

"A közvetítő személyével kapcsolatban egyetértünk a törvényhozóval abban, hogy az ügyfelek érdekében, végzettséghez, szakképesítéshez, erkölcsi bizonyítványhoz kötve szigorítani kell a szakmai és emberi követelményeket. Emellett meg kell szabni a minimális tárgyi és pénzügyi feltételeket, legyen az tőkekövetelmény vagy felelősségbiztosítás, és előírni a folyamatos továbbképzést.- mondja Bánfalvi László..

A szakember szerint ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy a közvetítői szintek számának drasztikus korlátozásával ne kerüljenek versenyhátrányba a már eddig is minőségi szolgáltatásokat nyújtó, jól képzett tanácsadókkal dolgozó ügynöki hálózatok. Megfelelő színvonalat csak megfelelő jövedelmezőséggel lehet biztosítani, így egy minden oldalról át nem gondolt döntéssel éppen a professzionális közvetítőket hoznák nehéz helyzetbe.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry