Már 27265 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Hol vegyünk lakást, ha luxusra vágyunk? Fényűzés Budapesten

2005. november 15.

Saját kávézó, szauna, kültéri medence, fitneszterem, sofőrszolgálat - mindez már szinte elengedhetetlen egy luxusberuházásnál, ugyanúgy, mint a lakásonkénti két fürdőszoba és a több hálószoba. Legyen eredeti, s ne legyen elérhető sokak számára - összegezhetjük röviden a luxuslakások ismérveit. Lássuk a budapesti kínálatot!

Nem feltétlenül árban kell meghatároznunk, mekkora értéknél beszélhetünk már luxusról, sokkal inkább az ingatlan egyedi kialakításán van a hangsúly - osztja meg a hvg.hu-val Valkó Dávid, az Otthon Centrum elemzője, aki gyorsan hozzáteszi: igaz, hogy a kormány 100 milliónál húzta meg a határt, "én azonban már egy 80 milliós otthont is bátran ebbe a kategóriába sorolok."

Fontos a hely, a környezet, a ház külső állapota, lényeges feltétel az is, hogy a luxusingatlan az adott kerület legjobb részén épüljön. Ha luxusra vágyunk, és meg is engedhetjük magunknak, ma már nem feltétlenül a budai zöldövezetre kell szorítkoznunk. A budapesti luxuslakáspiacon három különböző szegmenséről beszélhetünk - magyarázza az elemző. A 90-es években a budai hegyvidék volt a luxus: a II., XII., III., XI. kerületek bizonyos részei, illetve a történelmi épületek miatt az első kerület is ide sorolható. Az itt épült családi, vagy társasházak zöme ma már nem nevezhetők luxuslakásoknak, pusztán azért, mert a budai zöldövezetben található. Szó nincs azonban arról, hogy bizonyos területek, mint a Rózsadomb, Pasarét, vagy a Várhegy ne őrizné kivívott pozícióját az ingatlanpiacon.

A különleges, luxus kategóriájú ingatlanfejlesztések egyre inkább a Belváros felé húzódnak, ahol több beruházó a régi épületek teljes felújításával alakít ki az átlagnál jóval magasabb minőségű otthonokat. E beruházások miatt elkerülhetetlen a belső kerületek felértékelődése: az V. és a VI. kerületben már nem ritka az egymillió forint feletti négyzetméterár.

"A nagyszámú aktív korú fiatalnak nem az a vonzó, hogy kanyargós hegyi úton közelítse meg villáját" - véli az ingatlanpiaci szakértő, aki szerint a belvárosi nyüzsgés közepén lévő luxusotthon egyaránt jelent tökéletes megoldást a tehetős fiatalnak és a beruházás szándékával vásárló külföldinek, aki az európai fővárosokban megszokott luxust keresi Budapesten is. Így nem véletlenül hívószó a külföldi beruházóknál a Parlament, illetve a Bazilika közelsége.

Ha nem érzünk ellenállhatatlan vágyat a budai zöldövezet iránt, és a belvárosi nyűzsgésben sem találjuk meg álmaink otthonát, még mindig ott a Duna-part, igaz, ebben az esetben leginkább a panorámát kell megfizetnünk. Szakértők szerint itt mindig is drága lesz a luxus, üres telkek híján, nem várható, hogy jelentősen bővülne a kínálat.

Luxus borsos áron: további áremelkedés várható

Nemrég jelent meg az Otthon Centrum elemzése, amely további áremelkedést jósol a lakáspiac luxusszegmensében. "A kínálati rész egyelőre egy szűk piac, a valóban minőségi, igényes, egyedi lakásból igen szerény a választék" - indokolja Valkó Dávid az amúgy is borsos ingatlanok várható drágulását. A növekedés további oka az átlagnál jobb minőségi színvonal - ezekkel a lakásokkal ma már nemcsak a magyar, hanem az uniós-, illetve világpiaccal is lehet versenyezni. Lássuk, a jelenlegi kínálatban, milyen áron találunk luxust.

Budapesten a Budai Várban lévő, már átadott Anjou Residence vezet, 1,4 millió forintos négyzetméterárral - igaz ennél olcsóbban is mérik itt négyzetmétereket. A legnagyobb, 240 négyzetméteres lakás például 200 millió forintos áron még mindig gazdára vár, ha utánaszámolunk, ez alig lesz több a négyzetméterár 830 ezer forintnál.

Első fecske volt az V. kerületben a Vadász utca 28. szám alatti beruházás, amelynek lakásait itthon meg sem hirdették, és a beruházás angol nyelvű oldala sem arról árulkodik, hogy itthoni vevőknek szánták volna ezeket a lakásokat. Tovább vizsgálva a kerületet, újabb beruházásra bukkanunk, mégpedig a Vigyázó Ferenc utcában. A szintén külföldi vevőkört megcélzó ír beruházó egymillió körüli négyzetméteráron kínálja az otthonokat. A saját belső építész, designer által kialakított tágas terek, a négyzetméterenként 30 ezer forintos parketta valóban nem az Expressz hasábjaira kívánkozik.

Valkó szerint egyre több az ilyen beruházás, amiről a magyar vevő nem is értesül, hiszen egytől-egyig külföldiek veszik meg a lakásokat, befektetési szándékkal. Az éves befektetési díj ugyanis a lakás árának 10 százalékát teszi ki. Nem mellékes azonban az sem a külföldi befektetőnek, hogy míg Párizsban például 18 ezer eurónál, azaz 4,5 milliónál kezdődik egy luxuslakás négyzetméterenkénti ára, addig Budapesten már a hatodáért is hozzá lehet jutni. A Belügyminisztérium adatai szerint az idei első fél évben 892 lakásvásárlás köthető Budapesten külföldiekhez. Az írek és a britek vezetnek 57 százalékkal, továbbra is az V., VI. és VII. kerületeket részesítve előnyben.

Az ingatlanfejlesztők által szintén kedvelt VI. kerületben is szép számmal találunk olyan beruházásokat, ahol 500-600 ezer forintról indulnak a négyzetméterárak. A kerületben épül az izraeli Centro Kft. City Home névre keresztelt luxusingatlanja. A 90 darab lakás vásárlóinak 50 százalékát az írek teszik ki, 30-40 százalékuk angol, a maradék szintén külföldi befektető.

Mostanság az egyik leggyakrabban emlegetett beruházó lett az a francia-luxemburgi Orco-csoport, amely nemrég vette meg 17, 5 milliárd forintért a Vörösmarty téren lévő Budapesti Értéktőzsde épületét egy ingatlancsomagban. A csomagban benne van még a Szervita téri parkolóház, a Gresham Szálló melletti Mérleg utcai háromcsillagos hotel, és a Budapest Bank két Váci úti épülete.

Milliós négyzetméterár a volt SZOT-szállóban

Ám hallhatunk már a cégről korábban is, néhány évvel ezelőtt e vállalat vette meg és újította fel az Andrássy úton lévő külügyi szállót ötcsillagos hotellé, és ugyanott nyitott egy négycsillagos szállót. Úgy tűnik, a beruházó ragaszkodik az Andrássy úthoz, a napokban ugyanis itt debütált egy újabb beruházásuk. Az Andrássy és az Izabella utcára néző L alakú telken megvalósuló Avenue Gardens átadását 2007-re tervezik. Az Izabella utcában már megkezdődött a régi épület bontása, de az eredeti homlokzat megtartásával épül majd fel a több milliárd forintos beruházás. A 77 lakás között a legkisebb 60 míg a legnagyobb 190 négyzetméter lesz, s eszerint alakulnak majd az árak is: vagyis 750 és 1,4 millió forint között lehet majd válogatni. Ezért az árért a különféle extrák mellett már wellness központot, 24 órás portaszolgálatot, éttermi lakásszervízt, sofőrszolgálatot is kapnak majd a leendő lakók.

Ahol még nem késő vásárolni...

A Nemzeti Színház mellett épülő Castrum Házban 450 ezer forinttól közel egymillióig szóródnak a négyzetméterárak. A 2007-re tervezett rózsadombi Excelsior Park - a volt SZOT-szálló - lakásait átlag 1,3 milliós négyzetméteráron kínálják. A Duna-parton épülő Prestige Towersben 400 ezerért, de 1 millió forint feletti négyzetméteráron is találunk lakást. Az Autóker beruházásaként újjáépülő Gozsdu udvarban félmilliótól indulnak a négyzetméterárak. A Trigránit beruházásaként épülő, a páratlan panorámát biztosító Duna-Pest Rezidenciákban is eléri a 750 ezer forintot, míg a szintén a Duna közelségét kihasználó RiverLoft társasházban 450 ezer forintos átlagáron már loft, illetve kétszintes lakáshoz juthatunk.

Nemrég jelent meg a fővárosi piacon a spanyol Fadesa nevű ingatlanfejlesztő, amely a VII. kerületben a Király utcában alakít ki 271 luxuslakást. A beruházó szerint a Central Passage Budapest névre hallgató ingatlan több mint 20 százalékát már értékesítették, az érdeklődők között szép számmal vannak ír, angol és spanyol befektetők. Gazdag a kínálat is: 34 négyzetméterestől a 112 négyzetméternyi alapterületű lakásig, 2-3 hálószobás lakások, különféle méretű erkélyű stúdiólakások közül választhatunk. A cég budapesti irodájában azonban arra nem válaszoltak, milyen áron kínálják ezeket a lakásokat.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry