Ingatlan keresőX

Tökéletes időzítés a lakóingatlan piacon

Magyarország legnagyobb közvetítő hálózata az Otthon Centrum

A lakáspiac 2014-ben ébredt fel tetszhalott állapotából, azóta egyre gyorsulva növekszik, 2015-ben már a válság előtti mutatók közelébe ért mind a kereslet, mind az árak szempontjából. Az Otthon Centrum tökéletesen időzítve, ezt a fellendülést használta ki, hogy Magyarország legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatává nője ki magát, és 7 év után ismét a csúcsra jusson. Az országban november 15-től 120 helyen található Otthon Centrum iroda, ami történelmi csúcs, ennyi irodája még egyetlen ingatlanközvetítő hálózatnak sem volt az országban. Az irodaszámmal párhuzamosan a portfolió is növekedett, a csaknem 30 ezer eladásra kínált ingatlan jelenleg a legtöbb a piacon, egy közvetítő hálózatnál. A piacon 2015-ben 35-40 százalékos forgalom bővülés várható, ezt a piaci fellendülést, innovatív, új megoldásokkal kombinálva az Otthon Centrum hálózati szinten csaknem 50 százalékos árbevétel növekedést érhet el 2015-ben.

A lakáspiac a 2013-as mélypontról két év alatt megközelítette a válság előtti szintet, ami főleg 2015-ben nagyon komoly növekedést jelent. A lakáspiaci forgalom 35-40 százalékkal lesz magasabb, mint 2014-ben, az adásvételek száma pedig meghaladja majd a 150 ezret. Ez már nagyon közel van a válság előtti, illetve az egyben egyensúlyinak is tekinthető 170-180 ezres szinthez. A fellendülés azonban valószínűleg jóval a válság előtti szintre emeli a piacot, hiszen megvannak az alapok a stabil, 3-4 éven keresztül tartó növekedéshez. „Az Otthon Centrum ezt a pozitív piaci időszakot használta ki extenzív növekedéshez. Egy év alatt közel 50 új irodát nyitottunk” – mondta Kosztolánczy György, az Otthon Centrum Holding vezérigazgatója. – „ A mennyiségi növekedés azonban nem elegendő a sikerhez, olyan innovációs programot is indítottunk, amely a megváltozott piaci viszonyokhoz igazodva kínál új termékeket és szolgáltatásokat ügyfeleinknek.”

A tudatos és jól időzített építkezés meghozta a gyümölcsét, az Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózata november 15-től 120 irodából áll, Soprontól Nyíregyházáig, Salgótarjántól Siklósig lefedve az ország teljes területét. „Az ingatlanközvetítői tevékenység alapvetően volumen alapú, minél több ingatlant kínál egy közvetítő, annál több vevőt vonz hirdetéseivel, és annál sikeresebben tudja megbízóit kiszolgálni. Ez pedig sok megbízót vonz, így a vevők is nagyon széles kínálatból válogathatnak” – mondta el Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. – „Az irodanyitás mellett a tulajdonosok bizalmának elnyeréséért is sokat tettünk, amelynek eredményeként megbízási állományunk, csaknem 30 ezer eladásra kínált ingatlannal jelenleg a legnagyobb a piacon.” A nagy portfolió pedig sok vevőt vonz, ami a jelenlegi keresleti piacon az eladóknak nagy érték. Nem mondhatjuk jellemző tendenciának, de a felfelé irányuló licitek száma megszaporodott, főleg Budapesten. A fővárosban az esetek 75 százalékában, a vidéki területeken 80-85 százalékban regisztráltunk valamilyen mértékű árengedményt az eladó részéről az értékesítés során. Jelenleg még kisebbségben vannak az alku nélküli tranzakciók, de a keleti megyékben, és a fővárosban is megduplázódott azon tranzakciók aránya, ahol nem történt árengedmény. Budapesten ráadásul azon esetek száma, ahol felfelé induló licit alakult ki az értékesítés során, már szemmel látható. Bár az összes eladáson belül csak pár százalékot tesz ki az ilyen esetek aránya, azt jól mutatja, hogy a frekventált területeken mennyire keresettek a jó adottságú ingatlanok, jellemzően a befektetők célpontjaként. „Sok eladó arra a következtetésre jut, látva a keresletbővülést, hogy önmaga is képes az ingatlana értékesítésére” – tette hozzá Tóth Csaba András, az Otthon Centrum oktatási és értékesítési vezetője. – „A nagy kereslet azonban megtévesztő, mert a legjobb árat továbbra is akkor lehet elérni, ha jelentős versenyt generálunk a vevők körében az adott ingatlanért. Ehhez pedig nagyon sok vevőt kell elérni, amit a legnagyobb kínálattal rendelkező ingatlanközvetítő hálózat könnyebben tud megtenni, mint egy, a saját ingatlanát kínáló magánszemély. A keresletbővülés keltette könnyű értékesítés látszata sajnos sok magáneladót rövidít meg, hiszen nem tudnak elegendő versenyt generálni a megfelelő piaci ár elérése érdekében, és ilyenkor értéke alatt adják el ingatlanjukat.”

Pont erre a piaci helyzetre reagálva hozta létre az Otthon Centrum a Felezőcsomagot. A hazánkban újdonságnak számító megbízástípus az USA-ban és Nyugat-Európában már ismert és használt konstrukció, melynek lényege, hogy a megbízási díjnak csak a felét fizeti az eladó, míg a másik felét a vevő. A többi, megszokott megbízástípus, mellett, ez a konstrukció főleg azokon a területeken működik jól, ahol jelenleg erős keresleti piac van. „A Felezőcsomag fogadtatása a piacon kitűnő, sikerült a célcsoport igényeire szabni a konstrukciót” – tette hozzá Tóth Csaba András. – „Ez abból is látszik, hogy az általános megbízásokhoz képest több mint másfélszeres hatékonysággal értékesítjük az ilyen megbízásokat.”

A tudatos építkezés nem csak a hálózat és a portfolió méretének növekedésében mutatkozik, pénzügyi sikerrel is társul. Az Otthon Centrum hálózati árbevétele 2015-ben közel 50 százalékkal nőtt. „Szerencsére nem ütközünk növekedési korlátokba, mint más nagy hálózatok a magyar ingatlanközvetítői piacon, a piaci fellendülést kihasználva egy stabil növekedési pályára tudtunk lépni” – mondta Kosztolánczy György. – „További jövőbeni sikereinkhez hozzájárulhat, hogy a hálózatunkat jővőre is bővíteni fogjuk, és még jobban építünk majd a cégcsoporton belüli szinergiákra. Az Otthon Centrum Holding egy nagy, stabil cégcsoport, a Biggeorge Holding része, amely az ingatlanpiac teljes vertikumát lefedi, ingatlan- és hitelközvetítéstől kezdve, finanszírozáson át egészen az ingatlanfejlesztésig. A Biggeorge Property Zrt. az idén 2 nagy sikerű projektet indított és továbbiakat készít elő főként Budapest belvárosában, és a XI. Kerületben, ahol a Sasad Liget 3. és 4. ütemének építése kezdődhet meg 2016-ban, melyek értékesítését szintén az Otthon Centrum végzi.”

„Úgy gondolom, hogy a válság nehéz évei után 3-4 nagyon bőséges esztendő vár ránk a lakáspiacon, nagyon jó lehetőségekkel az új és használt otthont keresőknek, kisbefektetőknek, és nagyberuházóknak” – mondta Kühne Kata. – „Mi az Otthon Centrumnál élünk a lehetőségekkel, hogy a legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtva segítsük ügyfeleinket ezen a gyorsan mozgó, fellendülő piacon.”

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály