Ingatlan keresőX

Az Otthon Centrum Hitel Center és az Otthon Centrum közös kommentárja a nemzetgazdasági miniszter felvetéséről;

amely szerint meg kellene fontolni a hitelprogramok magánlakás építésére vonatkozó kiterjesztését

.

Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center ügyvezető igazgatója: Az építkezésekre eddig is volt a piacon kamattámogatott hitel, de ennek ellenére a saját célú építkezések esetében is egyértelmű csökkenés látható. A csökkenő tendencia az ország egész területén, a fővárosban, a vidéki városokban és a községekben látható. A visszaesés legszembetűnőbb talán a községekben, ahol historikusan a saját célú építkezések domináltak:

Ez azt jelzi, hogy a lakásépítések mélyrepülését nem csak a profitalapú ingatlanfejlesztések leállása okozza, de a háztartások építési kedvét is jelentősen visszafogja a kedvezőtlen gazdasági és finanszírozási környezet, és a létbizonytalanság. A bizalom hiánya nem csak az ingatlanvásárlások, hanem a sajátcélú építkezések alacsony számában is megmutatkozik.

Sok veszéllyel járna és nem feltétlenül hozna fellendülést, ha a magán lakásépítéseket, vagy esetleg vásárlásokat olcsó hitelből lehetne finanszírozni: ebben az esetben nem lehet ösztönözni, hogy az igazán rászorultak kapjanak hitelt, hacsak az állam nem vállalna 100% állami garanciát a hitelek visszafizetésére. Ami viszont a másik oldalon jelentene jelentős kiadást.

Üzleti megközelítésben az alacsony marzs miatt kizárólag azok a makulátlan hitelképességű, nagy jövedelemmel rendelkező emberek kapnának hitelt, akiknek egyébként sem lenne gond a hitelfelvétel, vagy a kamatfizetés. Ezzel, elindulnának a spekulációs vásárlások, ugyanakkor a rászorulóknak ez nem jelentene semmilyen segítséget. Ezzel szemben egy széles körben elérhető szocpol és a félszocpol az átlagos jövedelemmel rendelkezők számára önerőt biztosít és ezáltal javítja hitelképességüket. Valamint, hitel nélkül is ad esélyt a saját otthon megteremtésére, akár a fiatalok pályakezdők esetében is.

Másrészt a saját célú lakásépítések gátja nem egyedül a drága finanszírozás, hiszen állami kamattámogatott hitelek eddig is elérhetőek voltak építés céljára is. A csökkenő lakásépítések mögött a finanszírozás mellet a csökkenő bizalom, a háztartások romló várakozásai is ott állnak. Alacsony hitel kereslet mellett az olcsó hitel nem tudja teljes stimuláló hatását kifejteni a lakásépítések számára.

Déry Attila, Otthon Centrum vezető elemzője:

A saját célú, azaz magánjellegű építkezések támogatását üdvözöljük, hiszen a lakásépítési számok évek óta mélyrepülésben vannak, de nem szabadna itt megállni; a lakásépítés fellendítéséhez az ingatlanfejlesztőket is támogatni kellene.

A fejlesztői aktivitás esésének egyik oka ugyanis a magas kamatszint; amely a 27 százalékos áfával együtt veszteségessé teszi a legtöbb lakásberuházást. Az értékesítési idők az újépítésű lakások esetében is jelentősen megnőttek, ezért az alacsony kamatozású hitelek – amit az MNB Növekedési Hitelprogramja is jelenthetne – is jobban illeszthetők az értékesítés időben elnyújtott cashflowjához, és elősegítené a nyereséges projekteket.

Ez az ingatlanfejlesztő kockázatait is kezelhetőbbé tenné, mivel a magas kockázatok sok fejlesztőt fognak vissza jelenleg a projektjeik elindításától. A statikus készlet, amivel az újépítésű piacon találkoznak a vevők, még azt a kevés keresletet is eltérítheti, ami jelenleg látható. Ezért lenne kulcsfontosságú, ha a kínálati oldal is támogatáshoz juthatna és új projektek jelennének meg a piacon.

Az ingatlanfejlesztések beindulása az építőipar és kapcsolódó iparágak, valamint az építési telkek piacára is jó hatással lenne, és a bankok portfoliójában ragadt telkek és félkész projektek kitisztulását is segíthetné.

Ezen kívül az új lakások nem csak a lakásállományt gyarapítják, hanem a meglévő állomány minőségi, főleg energetikai szempontból magasabb minőséget képviselő, cseréjéről is gondoskodnak. Bár a lakásállomány állapotáról nincsenek statisztikák, a használt lakásokra kiadott energetikai tanúsítványok első tapasztalatai alapján az állomány jó része távol van az újépítésű lakások legalább "C" energetikai besorolásától.

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály