Ingatlan keresőX
Eladó lakás, H460280
Budapest V. kerület, Lipótváros, Nádor utca

115 000 000 Ft

  • 82m²
  • 3 szoba
  • 3. emelet

Egy kiváló neves Hild József építész által tervezett történelmi házból kínálok eladásra egy szép lakást!
A ház Pest egyik legelegánsabb szállodája volt az V. Nádor utca 5. – Mérleg utca 10. szám alatti, Hild József tervezte Tigris Szálló a XIX. század derekán. Kávéháza és étterme is nevezetes volt, egy ideig az épületben működött a Kossuth Lajos vezette Pesti Hírlap szerkesztősége, de felolvasóesteket, komolyzenei koncerteket is tartottak itt az előkelő, művelt közönségnek. Az épületet 1901–1902-ben jelentősen átalakították, kissé talán le is fokozták, ennek ellenére ma is Hild József egyik legjobb középületeként tartjuk számon.
Lipótvárosban a XIX. század elejétől egymás után épültek fel a tudomány, a kultúra, a kereskedelem székházai (többek között a Pesti Városi Német Színház, a Redoute és a Magyar Tudományos Akadémia székháza), s a városrész fejlődésének velejárójaként reprezentatív kávéházak, éttermek, szállodák nyíltak. Ez utóbbiak közül az egyik legnevezetesebb volt a Tigris Szálló, amelynek területén a XVIII–XIX. század fordulóján még kincstári raktárépületek sorakoztak.

Lipótvárosnak ezt a részét Hild János városrendezési terve és a Szépítő Bizottmány programja szerint a XIX. század első évtizedében kezdték el parcellázni. A szálló helyén két külön helyrajzi számmal jelzett telek jött létre, az egyiket 1817-ben Paul Demjén vásárolta meg a várostól, a másikat – ahol ma az épület hátsó, keleti fele van – Lechner János vette meg 1819-ben.
A történelmi kitekintés után a lakásról egy pár szót!
A lakás tulajdoni lapon 82m2, felmérve, 89m2, 3 szoba, , konyha- étkező, gardrób, fürdő, wc. A lakás pár éve lett teljeskörűen felújítva, úgy hogy a tulajdonos szeretve a régi polgári hangulatot, amit meg lehetet menteni régi értékeket megtartott, felújított, de még is modernizálta a modern kornak megfelelően, így lehet részben okosítva, s az ALEXA rendszer telepítve! A házban csak ennek a lakásnak van AIRBNB engedélye!
A lakás közel 4m belmagasságú, kiváló hangulata van, jók a terek, két bejárata is van, tehát akár más elosztás is kialakítható, ha másnak nem megfelelő!
Egy biztos, ebben a történelmi miliőben, itt a belvárosban, ahol éttermek, kávézók, üzletek tömkelege van csodás élni, tanulni!
Ajánlom diákoknak, külföldieknek, családoknak, fiatal pároknak, akik szeretnék élvezni a Belvárosi hangulatot!
Várom hívását!

Regisztrációs szám

H460280

Az ingatlan adatai

Értékesités
eladó
Jogi státusz
használt
Jelleg
lakás
Építési mód
tégla
Méret
82 m²
Bruttó méret
82 m²
Fűtés
mérés nélküli, központi fűtés
Belmagasság
395 cm
Tájolás
Nyugat
Lépcsőház típusa
körfolyosó
Állapot
Homlokzat állapota
Kiváló
Lépcsőház állapota
Építés éve
1826
Fürdőszobák száma
1
Fekvés
udvari
Közös költség
15100
Víz
Van
Villany
Van
Csatorna
Van
Lift
van

Helyiségek

nappali
22.5 m²
szoba
17.4 m²
konyha-étkező
21.7 m²
szoba
9.5 m²
előszoba
7.8 m²
gardrób
4.66 m²
kamra
1.86 m²
fürdőszoba
2.28 m²
wc
1.3 m²
Örvössy Tamás
Örvössy Tamás

Hitelszakértő

Irodánk kínálatából - XIII. kerület - Szent István park

eladó családi ház Kedvenc

Index image
33

eladó újépítésű lakás Kedvenc

Index image
8

eladó újépítésű lakás Kedvenc

Index image
11