Ingatlan keresőX

Luxusközvetítő jött Budapestre

Ma nyitja első budapesti egységét az egyik legismertebb európai ingatlanközvetítő lánc, az Engel & Völkers. A kizárólag luxussal foglalkozó hálózat további hazai és térségbeli terjeszkedésre készül.

A néhány hete működő első magyarországi iroda, a szombathelyi után az Engel & Völkers ma hivatalosan megnyitja első fővárosi főhadiszállását. A budai Krisztina Plaza földszintjén kialakított irodában kizárólag luxusingatlanokat, főleg lakásokat, villákat, nyaralókat közvetítenek. A bejárathoz közel egy hatalmas falon a világ legdrágább ingatlanjai sorakoznak fotókon: a legtöbbet egy villáért kérnek, közel 10 millió eurót. Szerződni szándékozó közvetítő társaságokat keres az E&V, amely az idén még Hévízen szeretne megjelenni. Mozsár István, a magyarországi és térségbeli terjeszkedést irányító cégvezető előzőleg (VG, 2005. szeptember 13., 19. oldal) lapunknak azt mondta: reméli, hogy jövőre 10-12 irodát nyithatnak Magyarországon, emellett Csehországban, Szlovéniában, Horvátországban és Romániában is megjelennek. A bővítést azért innen irányítják, mert az itteni cég kapta meg az anyavállalattól a Master Licence Partner fokozatot. A 103 partnercéggel működő, 1977-ben elindított hálózat eddig jobbára a német nyelvterületen vetette meg a lábát, de az elmúlt öt évben a spanyolországi Marbellán, a dél-afrikai Fokvárosban, Dubaiban és a floridai Naplesben is megtelepedett. A német nyelvterületen kívüli európai országokban eddig húsz közvetítővel áll kapcsolatban. A hálózat tagjainak többsége lakóingatlanok adásvételével és finanszírozással foglalkozik, de néhány német és más európai irodában kereskedelmi létesítmények is szerepelnek a palettán. Legutóbb Catherine Zeta-Jones és Claudia Schiffer is az Engel & Völkersen keresztül értékesítette luxusingatlanját. Az E&V 2003-ig – hosszú éveken keresztül – stratégiai együttműködést folytatott a Sotheby’s cég ingatlanos leányvállalatával. Két éve azonban a másik nagy brit aukciósház, a Christie’s hasonló cégével kötöttek egyezményt, így most ennek holdudvarát használják fel.

Az ingatlanügynökség ma több mint 170 irodát működtet. Mozsár István szerint már itthon is vannak profi ingatlanirodák, de a luxusingatlanos részpiacra szakosodott, világszínvonalú szolgáltatást nyújtó, nemzetközi információkhoz is hozzáférő ügynökségi hálózat még nincs a piacon. Nem csak lakóingatlanaik vannak: az Engel & Völkers 12 ügynöksége ipari ingatlanok értékesítésével is foglalkozik. A közelmúlt egyik ilyen nagy projektje volt a berlini Sony Center hasznosítása. Az ilyen típusú – sok száz millió euró vagy ennél is nagyobb értékű – projektekre külön üzletág szakosodott a cégen belül. Az igazgató szerint Magyarországon az a legnagyobb probléma, hogy az ingatlanpiaci forgalom mindössze 10-12 százaléka zajlik ügynökségeken keresztül, míg a németeknél ez az arány 40, Londonban pedig 90 százalék. A profi ügynökségi hálózat, a profi kiszolgálás nyilván itthon is nagyobb piaci mozgást gerjeszt majd. A külföldiek a korábbi évekhez képest kevesebb ingatlant vásárolnak manapság Budapesten, mint az előző években, ám a luxusszegmensben további áremelkedés várható. Az Otthon Centrum és a Prestige Towers felmérése szerint az áremelkedés egyik oka: a magasra pozicionált, az átlagnál jobb minőségi színvonalon épülő lakásokkal ma már nemcsak a magyar, hanem mindinkább az uniós, illetve világpiaccal is lehet versenyezni.

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály