2016. 05. 27.

Lakáspiaci monitor

2016. I. negyedév

Már a 2014-es trendforduló bizakodásra adott okot, 2015-ben pedig tovább élénkült a lakáspiac Magyarországon. Minden jel arra mutat, hogy a lakáspiac fellendülése töretlenül halad előre 2016-ban is. Bővebben >>>
Lakáspiaci Monitor

Már a 2014-es trendforduló bizakodásra adott okot, 2015-ben pedig tovább élénkült a lakáspiac Magyarországon. Minden jel arra mutat, hogy a lakáspiac fellendülése töretlenül halad előre 2016-ban is. Az árak és forgalom tekintetében is a válságot megelőző években megszokott szint felé haladunk. Az Otthon Centrum idén 150 ezer körüli adásvétellel számol. A kormányzat által a tavalyi év végén bejelentett intézkedések nyomán az árak ugyan nem csökkentek, sőt. Pozitív változás, hogy beindulni látszik a lakásépítés és idén akár 10-12 ezer új építésű lakás jelenhet meg a piacon. A kiadott építési engedélyek száma alapján az elkövetkező néhány évben is folytatódhat a pozitív trend.

A keresleti oldalon idén még biztosan kitart a befektetői lendület és köszönhetően a lakossági bizalom visszatérésének a válság idején elhalasztott vásárlások is megtörténnek. Tekintettel arra, hogy a kedvezmények csak néhány évre szólnak, akár előrehozott vásárlásokra is számíthatunk az elkövetkező 2-3 évben. A lakásépítési kedv pozitív lendületet adott a telekpiacnak is. Ahogy fogynak az elérhető, jó adottságú telkek, úgy nő mind az egyéni építésre, mind a nagyobb lakásszámú projektek megvalósítására alkalmas telkek ára is. Úgy tűnik a lakásépítés fellendülésének rövid távon leginkább az építőipari kapacitások fognak némi határt szabni.

Töltse le a teljes elemzést: