2013. 03. 31.

Lakáspiaci Monitor

2013. I. negyedév

A lakáspiac gépezete továbbra is félgőzzel, recsegve-ropogva halad előre. A lakásépítések továbbra is lefelé tartó trendet követnek, így nem meglepő, hogy az összes eladáson belül csökken az újlakások részaránya. Bővebben >>>
Lakáspiaci Monitor

A 2013 első negyedéves Lakáspiaci Monitort tartják a kezükben, illetve láthatják a monitorjukon. Mint a számozásból már sejthető, a tavalyi év negyedéves megjelenései után úgy döntöttünk, hogy összefoglaló kiadványunkat a régi rend szerint félévente fogjuk megjelentetni. A lakáspiac negyedéves elemzéséről így sem mondunk le teljesen, mivel a legfontosabb szegmenst, a használt lakás piacot elemző kiadványunk, a Lakáspiaci Tanácsadó a Lakáspiaci Monitort követő negyedév után jelenik meg. Így az összefoglaló elemzést nyújtó Lakáspiaci Monitor minden első és harmadik negyedév végén, a használt lakás piaci mélyebb elemzésével foglalkozó Lakáspiaci Tanácsadó pedig minden második és negyedik negyedév végén jelenik meg.

 

A lakáspiac gépezete továbbra is félgőzzel, recsegve-ropogva halad előre. A lakásépítések továbbra is lefelé tartó trendet követnek, így nem meglepő, hogy az összes eladáson belül csökken az újlakások részaránya. A használtlakás piacon stagnáló értékesítési idők, javuló vevői alkupozíciók és némileg csökkenő árak jellemzik a piaci mozgásokat. Az idei évben az állami keresletélénkítő intézkedésektől várhatnánk a csodát, azonban ezek alacsony népszerűségük miatt egyelőre nem tudják keresletstimuláló hatásukat kifejteni. Az első három hónap forgalma a 2011-es év azonos időszakát idézi, a piacon továbbra is demográfiai változások generálják a forgalom nagy részét. A tendenciákat tekintve továbbra sem látható a fellendülésre utaló változás, így marad a lassan megszokássá vált várakozás a jövőbeli feltámadásra. 

Töltse le a teljes elemzést: Lakáspiaci Monitor 2013. I. negyedév