2020. 01. 31.

Lakáspiaci Tanácsadó 2019. IV. negyedév

A válság óta 2018-ban kötötték a legtöbb lakás adásvételi szerződést Magyarországon, ezzel a lakáspiac elérte a kétezres évtized első felének átlagos dinamikáját. Az adás-vételek számának 2014 óta tartó folyamatos, egyenletes növekedése az Otthon Centrum előzetes becslése szerint 2019-ben megállt, a tranzakciószám az egy évvel ezelőttihez képest kis mértékben visszaesett.
LT_index

A lakáspiac élénkülését az elmúlt években az olcsó hitelek mellett az is okozta, hogy az alacsony hozamkörnyezetben keresett befektetési eszköz lett a lakás, főként Budapesten és a nagyobb vidéki városokban. A kedvező hozammal kecsegtető új állampapír megjelenése azonban 2019-ben érezhetően csökkentette a befektetők lakáskeresletét, miközben a babaváró hitel bejelentése a saját célra vásárlókat fogta vissza, igaz utóbbi főleg a nyár elején volt érzékelhető, amíg nem tisztázódtak az új hitel lehetőség pontos feltételei.

2019-ben a háztartások jövedelemének növekedése és a tartósan alacsony hitelkamatok, fogyasztóbarát konstrukciók az év folyamán a keresleti oldalt erősítették. Ezzel szemben az új építésű lakásokra vonatkozó ÁFA-kedvezmény kivezetése elbizonytalaníthatta a lakásberuházókat, legalábbis sokan vélték úgy, hogy az év végi akciók ezt jelzik. Ennek ellenére 2019-ben az Otthon Centrum nem tapasztalt az induló projektek számában visszaesést 2018-hoz képest, inkább átstrukturálódásról lehet beszélni és az akcióknak csak egy része volt valós ígéret. Ahogy érkeznek a piacra a 27% áfás lakások az árazás egyre komplexebb lesz, hiszen nem csupán az áfa mértéke határozza meg egy-egy konkrét új lakás árát és a beruházók igyekeznek a legjobb áron értékesíteni.

Lakáspiaci Tanácsadó 2019. IV. negyedév