Ingatlan keresőX

Lakáspiaci Tanácsadó 2020. I. félév

2019 trendforduló volt a lakáspiacon: a válság óta 2018-ban kötötték a legtöbb lakás adásvételi szerződést Magyarországon. A KSH jelentése szerint „2019-ben hat év után először mérséklődött a lakáspiaci tranzakciók száma. A csökkenés a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 11%-ra becsülhető az egy évvel korábbihoz képest.

A 2020 első negyedévében egyre inkább a kereslet-kínálati egyensúlyi helyzet közelébe kerülő piacot sokként érte a COVID-19 vírusjárvány és az annak mederben tartása érdekében bevezetett drasztikus intézkedések. Bár jelen sorok írásakor már nincsenek érvényben korlátozások, több környező országban és a világ jelentős részén továbbra is járvány van, ami a hazai gazdaságra is negatívan hat. A válságkezelés módja és mértéke nagy mértékben fogja meghatározni, hogy a lakáspiaci szereplők biztonságérzete és jövőképe – ami vásárlási döntéseiket leginkább meghatározza – hogyan változik. Az Magyar Nemzeti Bank jelentésében már megemlíti, hogy a lakossági bizalom hiánya és a banki hitelezés szigorítása már érezteti a hatását, ugyanakkor a hitelmoratórium bevezetése megakadályzta a lakáspiac összeomlását. 

Tavaly a főváros és a megyei jogú városok adták a lakáspiaci forgalom zömét. Érzékelhetően erősödött a szuburbanizáció: egyre többen igyekeztek kihasználni a magas árú városi ingatlan és a környező települések kedvezőbb árai adta lehetőséget, hogy társasházból saját családi házba költözzenek. Budapest továbbra is meghatározó, de jól érzékelhető a vidéki nagyobb városok, megyeszékhelyek, régióközpontok részesedése az éves lakásforgalomban. A település méretének jelentősége vitathatatlan: ott történik több adás-vétel, ahol nagyobb számban vannak ingatlanok és nagyobb a potenciális keresletet meghatározó lakónépesség.

 

 

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály