Ingatlan keresőX

Lakáspiaci Tanácsadó 2021. II. negyedév

2013-tól 5 éven át folyamatosan nőtt a lakás adás-vételek száma Magyarországon, majd 2019-ben már visszaesés következett be, de a várakozással ellentétben a kevesebb adásvétel az árak felfelé ívelő dinamikáját nem tudta megtörni.

2020-ban a járvány első hulláma bénítóan hatott a piacra, de látványos volt a nyári lazítások időszakában az újra indulás és a következő hullámokat már kevésbé sínylette meg a piac: az eladók, vevők, közvetítők alkalmazkodtak az új helyzethez, az idei év első felében pedig sorra dőltek a rekordok.

A gazdasági teljesítmény várható gyors helyreállása, a növekvő jövedelmek és megtakarítások, a most még kedvező hitel kamatszint, valamint a családok számára elérhető támogatások erősítik a keresletet. Az inflációs várakozás is motiválja a befektetési célú vásárlókat. A keresleti nyomással szemben korlátos a kínálat, ráadásul a kereslet továbbra is fókuszáltan, a gazdasági centrumok, a főváros, megyei jogú városok térségére koncentrál és ezek környékére: egyre többen költöznek az agglomerációkba.

A teljes elemzés elolvasható az alábbi dokumentum letöltésével.

 

 

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály