Ingatlan keresőX

Továbbra is kedvező hozammal kecsegtet az ingatlanbefektetés

Továbbra is az ingatlanvásárlás az egyik legkedvezőbb befektetési forma, még annak ellenére is, hogy az elmúlt években csökkentek a lakásbérletből származó hozamok.

Budapesten és a nagyobb régióközpontokban a lakásvásárlásoknak továbbra is jelentős hányadát teszi ki a befektetési célú vásárlás. Az Otthon Centrum tapasztalatai szerint - a lakásárak emelkedésének hatására - alacsonyabb hozammal lehet kiadni a drágább ingatlanokat, mivel a lakbérek nem tudták követni az ingatlanárak emelkedésének ütemét.

2019-ben Budapest II. kerületében lakásbérletre átlagosan 3845 Ft/m2 díjat fizettek a bérlők, ami 15%-kal magasabb az egy évvel korábbiakhoz képest. Ezzel szemben a kerületben értékesített tégla társasházi lakások átlagos négyzetméterára 773 ezer Ft/m2, ami 20 %-os növekedést jelent az említett időszakban.

Mindezek miatt egyre több, a  bérbeadásból magasabb hozamot remélő befektető érdeklődik a lakótelepi lakások iránt, ugyanis a környező téglaépítésű lakásokhoz képest olcsóbban lehet hasonló méretű paneleket venni, a bérleti díjban pedig alig van eltérés – derül ki az elemzésből.

Ugyanakkor az Otthon Centrum arra is felhívja a jövőben befektetési céllal lakást vásárlók figyelmét, hogy az ingatlanok vételára nem jelenti a lakásvásárlás teljes költségét, hiszen eladóként és vevőként is felmerülnek egyéb megfizetendő tételek, többek között az adásvételt terhelő adó és illeték vagy egy esetleges későbbi értékesítéshez szükséges energetikai tanúsítvány.

A témában készült teljes elemzés elérhető itt:

 

 

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály