Ingatlan keresőX

2008 - a hitelezési piac utolsó jó éve?

2009 nagy kérdése az árfolyamkockázatok kezelése a hitelezési piacon

Míg a 2008-as év a hitelezési piacon is az októberben kirobbanó hitelválság miatt marad emlékezetes, az év első tíz hónapjának mérlege egyértelműen pozitív. Az Otthon Centrum Hitel Center szakértői szerint 2009-ben a 30 százalékos piaccsökkenés sem kizárt, bár egész éves tendenciát még nehéz jósolni. Jelenleg a rohamosan gyengülő forint jelent komoly fejtörést a pénzintézetek számára, hiszen a magas forintárfolyam a forintban nyilvántartott devizaalapú tőketartozás értékét is növeli.

A 2008-as év a jelentős felfutás miatt a közvetítők számára is kedvező volt, a hitelközvetítők szerepe tovább erősödött, egyes szakértők a bankok hitelkihelyezésének felét hitelközvetítőknek tulajdonítják. Az Otthon Centrum Hitel Center legfrissebb felméréséből * kiderül, hogy a megkérdezettek szerint a hitelközvetítők igénybevétele mellett szóló legfőbb érv a több banki ajánlat egy helyen történő összehasonlítása, és az ezzel járó idő és energia megtakarítás. "A nagyobb hálózatokat igénybevevők már racionális érvek mentén választanak hitelközvetítőt, összehasonlítják őket, és tisztában vannak a közvetítők előnyeivel. A hitelközvetítők létjogosultsága a bankok számára is egyértelmű." – mutat rá Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Centerét működtető HC Központ Kft ügyvezető igazgatója.

Azt, hogy mit hoz a 2009-es év, jelen pillanatban nagyon nehéz megmondani, állítja Bánfalvi László. "Tisztábban valószínűleg csak az év második felében fogunk látni. Még a bankok sem egyformán értékelik a jelenlegi helyzetet, gyakran ellentmondó lépéseket tesznek, míg az egyik kamatot emel, másik csökkenti hitel termékei kamatát. Akár 30%-os visszaesés is elképzelhető most a piacon" – teszi hozzá a szakember. Jelenleg a rohamosan gyengülő forint jelent komoly fejtörést a bankok számára, hiszen a magas forint árfolyam miatt a forintban nyilvántartott tőke értéke közelíti a fedezetül bevont ingatlanok értékét, ez főleg a magas finanszírozású hiteltermékek esetében jelent most tényleges problémát. A bankok pótfedezet bevonásával, vagy előtörlesztéssel csökkenthetik a megnövekedett kockázatukat. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy 2008. júliusa és 2009. februárja között a forint 29%-al drágult az euroval, 40%-al svájci frankkal, és 89%-al a japán jennel szemben.

Az Otthon Centrum Hitel Center 2008-ban 71 milliárd forintnyi hitelt közvetített, a 2007-ben kihelyezett 43 milliárd forinthoz képest. Az októberben a hazai pénzpiacokat is felborító válságig a növekedés dinamikus volt. Az OCHC portfoliójában továbbra is az ingatlanvásárlási hitelek teszik ki a legnagyobb volument. A közvetített hitelek állományának arányában 85%-ot, darabszámban 77%-ot jelentenek ezek a hitelek. A második helyen a szabadfelhasználású jelzáloghitelek állnak 8 %-os aránnyal. A darabszámokat tekintve a személyi hitelek is jelentősek, azonban átlagos hitelösszegük természetükből adódóan jóval kevesebb, mint az előző hiteltípusoké. Emellett a vállalkozói hitelek is – hasonlóan a 2007-es arányhoz – közel 5 százalékos részt képviselnek a portfolión belül. "Az igényelt hitelállomány területi megoszlása nem változott jelentősen 2007-hez képest, az ügyfelek 60% Budapesten kereste fel valamelyik Otthon Centrum Hitel Center irodát," – mondta Bánfalvi László.

A lakossági, lakáscélú hitelek állománya 2008. első 9 hónapjában 359 milliárd forinttal nőtt az MNB adatai alapján. Ez a növekedési ütem gyorsabb, mint a 2007. hasonló időszakában regisztrált ütem (298 Mrd Ft). Az állományváltozás a visszafizetett és az újonnan felvett hitelek eredőjéből adódik. 2008-ban a forint alapú lakáscélú hitelek állománya folyamatosan csökkent, de a csökkenés üteme hónapról-hónapra kisebb. 2008-ban már nem csak az újonnan felvett hitelek esetében domináltak a deviza alapú hitelek, hanem a lakáscélú hitelek teljes állományán belül is túlsúlyba kerültek. A deviza alapú hitelek állományának növekedése augusztusban indult be igazán, az év első felében az állomány növekedés és csökkenés hatásai jelentősen gyengítették egymást. Ebben az árfolyamváltozások is szerepet játszanak, mivel az MNB forintban tartja nyílván a devizahitelek állományát.

Lakossági, lakáscélú hitelek állományának havi változása 2008.
Mrd forint

Forrás: MNB

"Az októberi események nagyon jól nyomon követhetők. Az állomány jelentős megugrása mögött többek között a devizahitelezési feltételek megváltozásáról szóló hírek hatása áll. A hitelfelvétel előtt álló ügyfelek előre hozták hiteligénylésüket, hogy a még érvényben lévő "kedvezményes" feltételek mellett juthassanak hitelhez. A deviza hitelállomány októberi megugrása nem csak az "utolsó pillanatban" felvett hitelek miatt történt, a folyamatosan gyengülő forint magasabb hitelállományt jelentett. Az állomány novemberi visszaesése mögött már a devizahitelezési feltételek szigorodása és a forrásszűke áll, amit az októberihez képest némileg javuló, de továbbra is gyenge forintárfolyam sem tudott ellensúlyozni – mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Centerét működtető HC Központ Kft ügyvezető igazgatója. – A decemberi állomány növekedés hátterében az árfolyamokon túl az ismét kicsit feléledő devizahitelezés áll. Decemberben a teljes lakossági hitelállományon belül a devizahitelek aránya 67% körül alakult."

A 2008-as évben a szabad felhasználású jelzáloghitelek továbbra is töretlen népszerűségnek örvendtek. Olyannyira, hogy a lakossági lakáscélú hitelek állományának növekedése kisebb, mint a háztartások által igényelt szabad felhasználású jelzáloghitelek állományának növekedése.

Hitelek állomány növekedése 2008.
Mrd forint

*4000 fős, országos, korra reprezentatív minta megkérdezése

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály