Ingatlan keresőX

Ahol a moratórium véget ér

Mit tartogat a júliust követő időszak

Már csak két hónap és életbe lép a moratóriumok feloldása a lakáshitel-tartozások adósai számára. A moratóriumok meghosszabbításával újabb hónapokat nyerhettek a lakáshitel tartozással rendelkező adósok, akiknek száma nem csekély - 2010 végén legalább 90 ezer lakást terhelt legalább 90 napon túli késedelemben levő jelzáloghitel. De a moratóriumok feloldása mindenképpen szükségszerű – véli Bánfalvi László az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója.

A moratóriumok feloldásának várható következményei

A moratóriumok feloldására mindenképpen sort kell keríteni. A moratóriumok feloldásáig tartó időszak azonban hasznos felkészülési idő a bankok és tulajdonosok számára, hiszen a kormány és Bankszövetség már régóta tárgyalásokat folytatnak az adósmentő csomagról. Jelenleg bizonytalanság érzékelhető, az adósok és az ingatlanpiacon kiváró kereslet sem tudja egyelőre, hogy mi fog történni. Azonban az adósmentő csomag megszületésével jelentősen csökkenhet a bizonytalanság.
"Ma már nem lehet tovább görgetni azt a rengeteg ingatlant, amelynek hitelét egyáltalán nem tudják fizetni" – hangsúlyozza Bánfalvi László. "A moratóriumok megszüntetése azonban nem történhet egyszerre a teljes portfólióra, hanem részletesen szabályozni kell ennek a módját. El kell dönteni, hogy mely típusú ingatlanokat, milyen ütemben, s főleg mely területeken kell értékesíteni" – fűzte hozzá.

A különböző régióknak, különböző lehet a felszívó képessége, erre tekintettel kell lenni. Egyes régiókban a mulasztó jelzáloghitel-adósok ingatlanjainak aránya az országos átlaghoz képest is kiemelkedően magas, melyeknek piacra bocsátása során kiemelkedően nagy figyelmet kell majd szentelni.
"Az érvényesítéskor tekintettel kell lenni arra, hogy a bank által nyújtott hitel aránya hogyan viszonyul az ingatlan aktuális hitelbiztosítéki értékéhez, hiszen egy alacsonyabb értéknél nagyobb mozgástérrel, rugalmasan és főleg gyorsabban lehet az értékesítést lebonyolítani – jegyezte meg Bánfalvi László. Szerinte a "felső régióban", amennyiben az ingatlan értéke (jelentősen) meghaladja a tartozás értékét, ott egy körültekintőbb eljárásra van szükség.

Mi jelenthet segítséget az adósok számára?

Sok adós számára előnyös lehet az árfolyamrögzítés, de azért a részletekkel tisztában kell lenni. Az árfolyamrögzítés technikája nem új dolog, hiszen hasonló konstrukciót egyes bankok már alkalmaznak. Ugyanakkor az árfolyamrögzítésnek vannak árnyoldalai is, ha ugyanis az adott időszak alatt a rögzített árfolyam felett mozog tartósan az aktuális árfolyam, úgy a tartozás folyamatosan nő, amit vagy az ügyfélnek vagy a finanszírozónak/államnak kell rendeznie. Ez akkor kínálhat hosszabb távon megoldást, ha az időszak alatt az árfolyammozgás kiegyenlítődik, tette hozzá a HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója.

Az adósmentő csomag egy nagyon komplex kérdéskör, amelynek többek között az alábbi kérdésekre kell megoldást találnia:

  • Mit kezd az önkormányzat az ingatlanokkal (amelynek fenntartási költsége is van)?
  • Mi történik abban az esetben, ha az adósnak egyéb tartozása is van pl. közművek felé, és egyéb végrehajtás is van az ingatlanon?
  • Minden ügyfelet és ingatlant külön kell vizsgálni, azonban szintén eltérő lehet, hogy ki és hogyan értékeli fel az ingatlan aktuális piaci értékét.
  • Hogyan fognak beszámítani az egyéb terhek?
  • Amennyiben szociális alapon történik, úgy ki és milyen módszerrel állapítja meg a bérleti díjat?
  • Amennyiben már nem a sajátjában lakik az ügyfél, úgy nem fog-e másképpen viszonyulni pl. az állagmegóváshoz? Ki fogja ezeket ellenőrizni?
  • Mi lesz a halmozottan hátrányos helyzetűekkel, akiknek a lakbér is sok (a rezsiről nem is beszélve)?

"Aki nem tudja fizetni a hitelét, sok esetben lehetséges, hogy a rezsit sem tudja fizetni, ezért mindenképpen arra kell törekedni, hogy az adósok egyenként állapodjanak meg a bankkal, s lehetőleg fizessenek még akkor is, ha csak egy havi csökkentett összeg kifizetésére képesek. Reméljük, hogy az adósmentő csomag kidolgozásával, hamarosan megszűnhet a bizonytalanság" – fűzte hozzá Bánfalvi László.

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály