Ingatlan keresőX

A durva áremelkedés ellenére töretlen az agglomeráció népszerűsége

A fővárosi agglomeráció lélekszáma 48 ezer fővel gyarapodott, a térség kedveltsége pedig az árak drasztikus emelkedéséhez vezetett, az ingatlanok értéke helyenként 20-40 százalékkal nőtt tavaly az Otthon Centrum értékesítési statisztikái szerint.

Az elmúlt évben a 187 Pest megyei település közül 154-ben, vagyis a települések 82,4 százalékában volt pozitív a vándorlási mérleg, ami azt jelenti, hogy többen költöztek az adott településre, mint ahányan távoztak onnan. Az utóbbi három évben összesen 285 ezer fő választotta élete új színterének Pest megyét, amiből ha levonjuk az elvándorló népesség létszámát, akkor kiderül, hogy 48 ezer fős gyarapodást könyvelhet el a megye népessége 2018-2020 között. Mindez komoly terhet ró a helyi infrastruktúrákra, mert ugyan folyamatos az elővárosi vasútfejlesztés és az elkerülő utak építése, de a fejlesztések időigényesek, ráadásul behatároltak, ami akaratlanul is az egyéni közlekedés felé tereli az utasokat. Mindezek ellenére töretlen az agglomeráció népszerűsége, szögezte le Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Mint mondta, már a pandémia előtt is érezhető volt az agglomeráció kedveltsége, amire a vírust követő általános lezárás csak ráerősített. „Ez az árak jelentős emelkedéséhez vezetett, a keresletnövekedés sok településen akár 20-40 százalékos áremelkedést generált” – összegezte a szakember az Otthon Centrum elemzését. Különösen az eddig kedvezőbb árfekvésű térségekben volt jelentős a változás, például a Vecsési járás településein 38 százalékkal, a Szigetszentmiklósi járásban 28 százalékkal, a Monori járás településein pedig 27 százalékkal emelkedtek a használt házak négyzetméterárai. Mindez a nyaraló és telekpiacra is hatással volt, ebben a szegmensben az előző évekhez képest tavaly esetenként akár 50 százalékos áremelkedéssel is találkozott az Otthon Centrum szakértői csapata.

Pest megyében a használt házak átlagos négyzetméterára 330 ezer forint volt 2021-ben, ez az érték 10 százalékkal magasabb a 2020-as árnál. A népszerűbb, fővároshoz közelebbi településeken azonban jellemzően ennek duplája, triplája volt az emelkedés mértéke.

Az Otthon Centrum ár statisztikájában egyértelműen az északnyugati szektor tarolt, ahol a vásárlók a legmagasabb fajlagos árakkal találkozhattak 2021-ben. Pilisjászfalu, Budajenő kicsivel 700 ezer forint felett, Üröm kicsivel ez alatti négyzetméterárral végzett az első három legdrágább Pest megyei település sorában. A további sorrend Szentendre, Solymár, Szigetmonostor, Halásztelek, Dunakeszi, Mogyoród, Kistarcsa. Az említett településeken jellemzően 500-600 ezer forint közötti négyzetméteráron keltek el a használt házak az elmúlt évben.

Általánosságban elmondható, hogy északnyugatról délkelet felé haladva csökken az átlagos négyzetméterár. A fővárostól távoli, többségében Ceglédi, Nagykőrösi, illetve Nagykátai járásokban található településeken 100-200 ezer forint közötti átlagos négyzetméterár volt jellemző tavaly. Jászkarajenő átlag 103 ezer, Tápiógyörgye 109 ezer, Tápiószőlős 134 ezer forintos fajlagos árral a top három legolcsóbb település volt 2021-ben az Otthon Centrum Pest megyei kínálatában a használt házak sorában. A további sorrend, Törtel, Pánd, Abony, Újszilvás, Farmos, Csemő, Tápiószele.

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály