Ingatlan keresőX

Budapesti ingatlanpiac: kevesebb lakás és drágábban

A fővárosi újlakás-piacon az egy évvel ezelőttihez képest kevesebb projekt indult, ezekben kevesebb lakás épül, ám az átlagos kínálati négyzetméterár 8,5 százalékkal nőtt: az Otthon Centrum kimutatása szerint a középérték 1 millió 113 ezer forint a fővárosban. A belvárosban kereken kétmilliót ér egy négyzetméter átlagosan.

Az Otthon Centrum szakértői a második negyedéves budapesti újlakás-piac legfontosabb számait összegezték, melyből többek között az derült ki, hogy Budapesten 424 projektben 32 ezer lakás épül. Ezek közül 7577 lakás kínálnak megvételre, az átlagos négyzetméterár pedig 1millió 113 ezer forint volt.

„Ezek a második negyedéves budapesti újlakás-piac legfontosabb számai. Az egy évvel ezelőtti állapotokkal összehasonlítva ezek többségében alacsonyabbak, de nem minden esetben” – ismertette a felmérés eredményét Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, a tavaly júniusi helyzethez képest kevesebb projekt van a megvalósítás különböző szakaszában (-8,4 százalék) és az épülő és tervezett lakások száma is 1135 darabbal csökkent (-3,4 százalékkal). 2021 második negyedévében 37 új projekt indult, ez a 2020 II. negyedévben startolt 45 projekthez képest 16,8 százalékkal kevesebb. Ugyanakkor az új építésű lakások drágultak: az átlagos kínálati négyzetméterár 8,5 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti értékhez képest.

A kerületek sorrendje között lényeges változás nem tapasztalható. A projekt számok terén továbbra is a XIII. kerület az első (71 db), a második a XI. kerület (52 db), amelyet a III. kerület követ (38 db), a dobogóról ezúttal lecsúszott a pesti oldalon lévő a VIII. kerület (30 db).

Az épülő lakások számát tekintve megfordult az elsőség, a XI. és XIII. kerület fej-fej mellett halad, ám előbbiben 8530 lakás kivitelezése kezdődött el, amivel Kelenföld minimálisan ugyan, de megelőzi Angyalföldet. A legtöbb új projekt a XIII. kerületben indult el (6 darab), ugyanakkor figyelemre méltó piaci változás, hogy az eddig új lakásokban szerénykedő külső pesti kerületekben is meglódult az építkezési kedv, így Rákosmentén (XVII. kerület), Csepelen (XXI. kerület), Soroksáron (XXIII. kerület) is egyre több projekt kivitelezése kezdődött el.

Az új építésű lakások négyzetméterének fajlagos átlagára Budapesten 1 millió 113 ezer forint volt, ami éves viszonylatban 8,5 százalékos növekedésnek felel meg. A legmagasabb fajlagos átlagár az V. kerületben alakult ki kereken 2 millió forinttal, de az I., II., VI. és XII. kerületben is meghaladja az átlagos kínálati négyzetméterár az 1,5 millió forintot. A többi budai és belvárosi kerületben 1 millió forint körül alakult a négyzetméterár, míg a külső pesti kerületekben ez alatt kínálták az új lakásokat. A legolcsóbb fajlagos ár továbbra is a XXIII. kerületre jellemző, ahol az új lakások négyzetméteréért 680 ezer forintot kérnek a beruházók.

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály