Ingatlan keresőX

Debrecenben és Győrben pörög a legjobban az újlakás-piac

A vírus és a kedvezményes ÁFA kivezetése megütötte a piacot, az egy évvel ezelőttihez képest 25 százalékkal kevesebb új építésű projekt indult el a megyei jogú városokban. Az Otthon Centrum felmérése szerint a projektszámok terén Debrecen a listavezető, a legtöbb lakás azonban Győrben épül. A négyzetméterárak egy év alatt 14 százalékkal, átlagosan 615 ezer forintra emelkedtek a megyeszékhelyeken.

A megyei jogú városok új építésű lakásait összegző tanulmány szerint összesen 293 társasházi lakás projekt volt elérhető 2020 szeptemberében, melyekben 8 085 új lakás épült. A 23 megyei jogú város projektszámait felölelő elemzés szerint a települések közül kiemelkedett Debrecen (47), melyet Pécs követett (30), míg Győrben, Székesfehérváron és Szegeden majdnem megegyező számú (22-23) projekt volt folyamatban az ősz első hónapjában. A számok visszaesést mutatnak az egy évvel ezelőttihez képest, amikor a 23 megyei jogú városban összesen 327 projektben több mint 9200 lakás volt a kivitelezés valamelyik szakaszában.

Az újonnan induló projektek számában szintén csökkenés figyelhető meg: 2019 III. negyedévben még 41, 2020 azonos időszakában viszont már csak 31 új projekt indult, ami 25 százalékos csökkenést mutat. Az elmúlt háromnegyed év adatait feldolgozó felmérés alapján az épülő lakások száma Győrben volt a legtöbb (1216), utána Debrecen (1000) és Szeged (872) fért fel a dobogóra. Mindhárom városban az épülő lakások legalább 41 százaléka volt foglalható a felmérés időpontjában.Az összesen épülő 8 085 lakás 50,9 százaléka volt leköthető vidéken, a projekt nélkül maradt Salgótarjánon és Dunaújvároson túl a legkevesebb beruházás Szekszárdon valósult meg. 

A vidéki megyeszékhelyeken jellemző 615 ezer forintos fajlagos lakásár a fővárosi érték több mint fele. Az egy évvel korábbi négyzetméterárakhoz képest ez 14 százalékos növekedésnek felel meg, összegezte a vásárlókat leginkább érintő adatot Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető elmondta, a legdrágább átlagos négyzetméterár Debrecenben alakult ki (771 ezer forint), míg a legkevesebbet Hódmezővásárhelyen kértek egy négyzetméterért (368 ezer forint). A legdrágább városok négyzetméter árai a külső pesti kerületek átlag árával egyeznek meg, a legborsosabb projektet Debrecenben hirdették meg (1,379 millió Ft/m2). A legkevesebbet egy hódmezővásárhelyi projektben kértek egy új lakás négyzetméteréért (325 ezer forint).

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály