Ingatlan keresőX

Drágább a korszerű fűtésű ingatlan, de jobb befektetés

Továbbra is a fa tüzelésű ingatlanok átlagos négyzetméterára a legalacsonyabb a piacon, míg a legmodernebb, megújuló energiát felhasználó fűtéssel szereltek akár hatszor többe is kerülhetnek. Hosszú távon mégis jó befektetés a korszerű fűtésrendszer beépítése, mert jelentősen emeli az ingatlan értékét. Az Otthon Centrum legfrissebb adatokat feldolgozó elemzése szerint a legnépszerűbb továbbra is a hagyományos gáz cirkó fűtésű építmény, ami árban a fatüzelésű és a megújuló energiát felhasználó ingatlanok között helyezkedik el.

Fatüzelésű használt családi házat lehet a legolcsóbban venni a piacon, derült ki az Otthon Centrum 2019-es évet összegző elemzéséből, amely azt vizsgálta, hogy a különböző fűtéstípusok milyen hatással vannak az egymástól eltérő ingatlantípusok áraira. Országos átlagban egy fával fűtött családi ház átlagos négyzetméterára 2019-ben 126 ezer forint volt, míg a gáz cirkó fűtéssel szerelt ingatlan 263 ezerért, a megújuló energiát felhasználó pedig 438 ezer forintért kelt el.

„Az átlagárak közötti eltérést a fűtésrendszeren kívül több tényező is jelentősen befolyásolja. A nagy különbséghez hozzájárul, hogy a városokban a gáz az általános fűtési mód, a kis településeken pedig, ahol eleve alacsonyabbak a négyzetméterárak, fával fűtik a családi házak többségét” – árnyalta a képet Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum vezető elemzője. A legfrissebb adatok megerősítették a korábban ismert trendet, miszerint a fűtés típusa jelentősen befolyásolja az ingatlan értékét. Egy megújuló energiát használó otthon és egy hagyományos cirkó fűtéses ingatlan között árban kétszeres különbség is lehet, míg egy cirkó fűtéses otthon és egy hagyományos fa tüzelésű között közel háromszoros a különbség.

A téglalakások esetében a fűtéstípus alapján a legmagasabb átlagos négyzetméteráron 743 ezer forintért a központi fűtéses lakások cseréltek gazdát. A megújuló energiával fűtött társasházi téglalakások négyzetmétere ennél valamivel olcsóbb volt (726 ezer forint), míg ebben az ingatlantípusban a gáz cirkó (557 ezer forint) és gázkonvektor (430 ezer forint) volt a sorrend az Otthon Centrum értékesítései adatai alapján.

Paneleknél a központi fűtésű lakások a legdrágábbak, (389 ezer forint) amit leginkább az egyedi mérőórával rendelkező távfűtéses lakások tudtak megközelíteni (379 ezer forint), míg az egyedi mérőórával nem rendelkező távfűtéses otthonok (346 ezer forint) ennél 9,5%-kal olcsóbbnak bizonyultak. Ebben a kategóriában kevésbé népszerűek gáz cirkó fűtésű (330 ezer forint), és a gázkonvektoros lakások, (349 ezer forint), amelyek olcsóbbnak bizonyultak a központi és távfűtéses lakásoknál.

„Nagyon sokat számít a ház vagy társasház külső szigetelése, a korszerű nyílászárók megléte, amelyek a hatékony fűtés elengedhetetlen feltételei. Az ingatlanok értékét a fűtési rendszer milyensége mellett az energiahatékonyság mértéke is befolyásolja” – hangsúlyozta Soóki-Tóth Gábor. Az energiahatékonyság fontossága a legkönnyebben a panellakások esetében forintosítható. Az egyedi mérőórával felszerelt és a panelprogram során szigetelt lakások mindenhol magasabb áron keltek el a korszerűsítést nélkülöző ingatlanokhoz képest. A különbség jelentős, az egyedi mérőórával szerelt távfűtéses panellakások átlagosan 9,5 százalékkal drágábbak voltak.

Az újépítésű lakások átlagos négyzetméterárai között viszont kétszeres különbség alakult ki: a legdrágább a házközponti fűtéssel szerelt ingatlanok 821 ezer forint /négyzetméter árral, míg a megújuló energiát használó fűtési rendszerrel szerelt újépítésű ingatlanok 718 ezer forint /négyzetméter áron találhatók a piacon. Az újépítésű ingatlanok esetében középkategóriát a cirkóval működő otthonok négyzetméterára (440 ezer forint) jelenti.

A népszerűségi sorrend azonban különbözik ettől a listától, az Otthon Centrum tavalyi értékesítései adatai szerint a legtöbb ingatlant a cirkó gáz és konvektor fűtéssel értékesítette a cég. Az ingatlanok 30 százaléka gáz cirkó fűtéssel rendelkezett, míg a gázkonvektoros lakások aránya 20 százalék volt. A két típus között jelentős árkülönbség mutatkozik: a konvektoros lakások 30 százalékkal olcsóbbak voltak a cirkó fűtéseseknél.

Árnövekedés terén is változott a lista a korábbi évekhez képest: a gáz kazános, fan coil rendszerű fűtési rendszerű ingatlanok 25 százalékkal drágultak. A távfűtéses lakások 20 százalékkal, a cirkó és központi fűtéssel működők 15 százalékkal, az elektromos, konvektor fűtésű vagy fatüzelésű ingatlanok 10 százalékkal drágultak.

Az újépítésű lakások harmada gáz cirkó fűtéssel szerelt, azonban új trend kezd kialakulni: egyre népszerűbbek lesznek a megújuló energián alapuló úgynevezett „nulla energiás” (levegő-típusú hőszivattyús fűtési) megoldások. Ezek ára azonban majdnem a duplája a hagyományos gáz fűtésű otthonokénak.

„A korszerű fűtéssel szerelt lakások könnyebben értékesíthetők, de ezek ára is magasabb, különösen a felső kategóriában. Ugyanakkor egyes esetekben kifejezetten előny, ha az ingatlan felújítás előtt áll, mert így az új

tulajdonos a saját elképzelései szerint alakíthatja át. Vagyis a fűtéskorszerűsítés árát nem lehet automatikusan érvényesíteni az eladás során” – állapította meg Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály