Ingatlan keresőX

Egy év alatt 14 százalékkal nőt az új lakás ára

Egy új építésű budapesti lakás négyzetméteréért átlagosan 982 ezer forintot kérnek az eladók, ami egy év alatt 14 százalékos árnövekedést jelent. A fővárosban azonban nem ritka az ennél is magasabb árfekvés, míg a megyeszékhelyeken jellemzően ennek a felét kérik egy újépítésű lakás négyzetméteréért.

Az Otthon Centrum 2019 szeptemberében készített felmérése szerint az online meghirdetett új építésű lakásprojektek terén Budapest a legaktívabb: a fővárosban egyszerre 466 beruházás fut, ezekben majdnem 34 ezer lakás épül, de ezek nagyjából harmada még nem elérhető a vásárlók számára.

A vevőket első körben szelektáló információ az újépítésű lakások négyzetméterára: a legmagasabb fajlagos átlagár az I., II., V., VI., XI és az XII. kerületben tapasztalható, itt 1 millió forint alatt nemigen lehet egy négyzetméterhez jutni. Ennek nagyjából a fele jellemző a XX. kerületben (580 ezer Ft/m2), míg a további külső pesti kerület árfekvése valamivel magasabb (600 – 860 ezer Ft/m2). A fővárosi projektekben azonban az elhelyezkedés és a kivitelezés során használt anyagok minősége miatt hatalmas a szórás, akár nyolcszoros szorzó sem lehetetlen (400.000 – 3,2 millió Ft/m2).

Budapesten az épülő projektek lakásszáma is árulkodó: a budai kerületekben átlagosan 75, a pesti oldalon 72 lakásszám az átlagos. A korábbi felmérések jóval nagyobb különbséget mutattak a budai és a pesti projektek átlagos lakásszáma között: mára ez gyakorlatilag eltűnt. A fővárosban a legtöbb projekt a XIII. kerületben épül, ahol 89 beruházásban hirdetnek eladó lakásokat. Szintén kiemelkedő a beruházások száma alapján a XI. kerület (57), illetve a III. kerület (49 projekttel). A pesti oldalon Zugló, Józsefváros és Ferencváros emelkedik ki.

„Az újépítésű fővárosi lakások négyzetméterének átlagára 982 ezer forint volt, ami éves szinten 14 százalékos növekedést mutat” – ismertette az Otthon Centrum felmérését Soóki-Tóth Gábor vezető elemző, aki a 23 megyei jogú várossal kapcsolatban elmondta: az online meghirdetett épülő lakások száma Győrben a legmagasabb (1.724), majd Szeged (1.228) és Debrecen (1.021) következik a listán. A megyei jogú városokban épülő 9 250 lakás a fővárosban épülő és tervezett lakásállomány bő negyede, a területi megoszlás szerint a legkevesebb Szekszárdon és Dunaújvárosban, míg Salgótarján egyelőre projekt nélkül maradt. „A vidéki megyeszékhelyeken jellemzően 541 ezer forintos fajlagos lakásárat tapasztaltunk, ami a fővárosi négyzetméterár fele” – folytatta Soóki-Tóth Gábor. Megjegyezte, a legdrágább vidéki városok árai a külső pesti kerületek átlag árával egyeznek meg. A legdrágább projekt Debrecenben volt elérhető a maga 1,2 millió forintos négyzetméterárával, míg a legolcsóbban egy miskolci beruházást hirdetett az építtető (217,000 Ft/m2). 

Újlakások négyzetméterár változása 2017. I. -2019. III.

közlemenyhez1016

 

 

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály