Ingatlan keresőX

Ingatlanpiac: a megyeszékhelyeken a fővárosi ár fele egy négyzetméter

Budapest után Győrben épül a legtöbb új lakás. A Rába parti városban egy négyzetméter átlagára nagyjából a fővárosi érték fele.

Az Otthon Centrum a megyei jogú városokban végzett felmérése szerint 326 társasházi lakás projekt volt elérhető decemberben, ezekben összesen 9 421 új lakás épült. Nem meglepetés, hogy elsősorban azokban a városokban pörög a piac, ahol a foglalkoztatottak száma nem ingadozik jelentősen és stabil a munkaerőpiac. A beruházások számában a 23 megyei jogú város közül kimagaslik Győr, Debrecen, Pécs és Szeged. Ezekben a városokban található az online felületeken meghirdetett új lakás projektek majdnem fele. Az épülő lakások száma Győrben a legmagasabb (1 769), a második Szeged (1 238), míg a harmadik Debrecen (974). A három város mindegyikében az épülő lakások legalább 35 százaléka szabad volt december első napjaiban.

A megyeszékhelyekre jellemző 548 ezer forintos fajlagos lakásár a fővárosi érték fele. A legdrágább városok árai a külső pesti kerületek átlagárával egyeznek meg. Ez alól kivétel Debrecen legdrágább projektje, itt 1,255 milliós négyzetméteráron kínáltak újépítésű lakást, míg a legolcsóbban Miskolcon hirdettek meg egy ingatlant: egy négyzetméterért 217 ezer forintot kértek.

A vidéki lakáspiac lendülete továbbra is kitart. Az Otthon Centrum egy évvel korábbi felméréséhez képest 12%-kal több projekt van a piacon melyet a fejlesztők átlagosan 20%-kal kínálnak magasabb áron.

kozlemenyhez1212

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály