Ingatlan keresőX

Kevés lakást vesznek a külföldiek

Nem a határon túlról érkezők pörgetik az ingatlanpiacot, akik mégis vásárolnak, azokat főképp Budapest érdekli, és szinte mindannyian készpénzben fizetnek, átlagosan 42 millió forintot. Nőtt az ukrán vevők száma, míg a kínaiak alig vásárolnak magyar ingatlant.

Továbbra sem a külföldi vásárlók diktálják az ingatlanpiaci tempót, derült ki az Otthon Centrum (OC) közreműködésével ingatlant vásárló külföldiek arányáról készült összegzésből. Az idei év első kilenc hónapjának statisztikái alapján az OC hálózata által közvetített adás-vételek mindössze 2 százalékánál volt külföldi állampolgárságú a vevő. Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető elmondta, a külföldiek között hagyományosan a németek a legaktívabb vásárlók Magyarországon, arányuk eléri az összes idegenbeli vevő 25 százalékát. A másodikok a szlovákok 10 százalékkal, utánuk pedig az ukránok következnek 9 százalékkal – utóbbiak aránya egyértelműen a háború elől menekülők miatt emelkedett. A többi nemzetiség aránya elhanyagolható, ugyanakkor az európai vásárlók mellett a világ tőlünk távolabb eső részéből is érkeztek ügyfelek a magyar piacra. Például Afrikából, nigériai, algériai állampolgár, a Közel-Keletről pedig iraki, iráni, izraeli; Ázsiából indiai, dél-koreai és kínai vásárló is megfordult az Otthon Centrumnál. Utóbbi csoport az összes külföldi mindössze 3,7 százaléka, vagyis a kínaiak továbbra sem vásárolnak tömegesen ingatlant a magyar piacon. Az OC közreműködésével lebonyolított tranzakciók között idén nem akadt az amerikai kontinensről érkezett vevő.

A Magyarországon vásárló külföldiek döntően készpénzben fizetnek. Mindössze 10 százalékuk vesz fel hitelt, szemben a magyar állampolgárokkal, akiknek bő 30 százaléka így vásárol az Otthon Centrumnál. Külföldiek által vásárolt ingatlanok átlagértéke 41,9 millió forint, ami 2 százalékkal magasabb az összes elkelt ingatlan átlagánál. Ez az eltérés azzal is összefügghet, hogy 53,5 százalékuk Budapesten vásárolt az idei év első kilenc hónapjában. A fővárosban a XIII. kerület a legkelendőbb, a határon túlról érkezettek 11 százaléka itt vásárolt ingatlant, ezenkívül még a VII. kerület említésre méltó, ahol a külföldiek 8 százaléka talált otthont magának. A fővároson kívül a legnépszerűbb település Zalaegerszeg, ám arányuk itt már csak 3 százalék. A többi településre eseti vásárlások a jellemzőek, a határ menti helységekben (a délnyugati határnál: Bolhó, Bélavár, Vízvár esetében), vagy a Balaton körül (Balatonszemes, Siófok, Vonyarcvashegy) akadt több külföldi vásárló.

Soóki-Tóth Gábor kiemelt egy meglepő statisztikát is: a kimutatás szerint a külföldiek kétharmada férfi, miközben az Otthon Centrumnál vásárló összes ügyfélnél azonos a két nem aránya. Ugyancsak érdekes tény, hogy a külföldiek által preferált ingatlantípusok mintázata között jelentős eltérés mutatkozik a hálózati átlagokhoz képest. Kiderült, hogy a külföldiek 47 százaléka vásárol használt házat, míg 32 százaléka használt lakást, 14 százaléka új építésű ingatlant, és csak 7 százaléka gondolkodik panellakásban. Ezek az arányok eltérnek az Otthon Centrum ügyfeleinek megoszlásától: használt házat a vásárlók 39 százaléka, használt lakást 34,5 százaléka, panelt 15 százaléka, és új építésű ingatlant 11,5 százaléka vett. Ezek a számok azt mutatják, hogy a magyarokhoz képest a külföldiek nagyobb arányban vesznek házat, és kevésbé kedvelik a panellakást.

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály