Ingatlan keresőX
Egyre reálisabb forgatókönyv a kereslet visszaesése, amit az Otthon Centrum legfrissebb adatai is mutatnak. A visszaesés leginkább a fővárosban érezhető, vidéken egyelőre élénk a piac.

A koronavírus épp egy lassuló időszakot követő konszolidációs periódusban érte el az ingatlanpiacot, amelynek hatásai egyértelműen attól függnek, hogy a különböző országok milyen gyors és hatékony választ adnak a járvány kezelésére. Az egyelőre hatóságilag csak javasolt és nem kötelezően előírt házi karantén és otthonmaradások miatt az ingatlanvásárlási hajlandósággal együtt a megtekintések száma is csökkent a korábbi időszakhoz képest. A sürgős eladások azonban az Otthon Centrum tapasztalatai szerint gyorsan lezajlanak.

Az Otthon Centrum munkatársai a megfelelő óvintézkedések mellett továbbra is kiszolgálják ügyfeleiket. Az irodák tapasztalatai szerint az ingatlanpiac jelenlegi állapota vegyes képet mutat. A koronavírus hatása leginkább Budapesten érzékelhető, jóval kevesebb az érdeklődő, vidéken még nem jellemző a járvány okozta pánik, továbbra is élénk a piac. A helyzet azonban a legfrissebb hírekhez és kormányzati intézkedésekhez igazodva gyorsan változik. „Az elmúlt hetek a szokásos márciusi, téli álomból ébredező piacot mutatták. Ezzel szemben a múlt héten az érdeklődések száma már a harmadára esett vissza. Az új érdeklődő hívások területtől függően a megszokott 30-40 százalékát érték el, és a megbízások oldalán is nagyjából 30 százalékos visszaesés tapasztalható” – értékelte az Otthon Centrum legfrissebb adatait Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető.

„A folyamatban lévő ügyletek esetében a vevő és az eladó is arra törekszik, hogy mihamarabb lezárja az ügyletet” – árnyalta az adatokat Kosztolánczy György vezérigazgató, aki megjegyezte: mivel mindkét fél a gyors lebonyolításban érdekelt, ezért nincs kivárás, ez a magyarázata, hogy a tranzakciók számában jelenleg még nincs visszaesés. Ugyanakkor megjegyezte, a járvány hazai kitörése óta mindössze két hét telt el, pontosan nem látni, legfeljebb modellezni lehet, hogy mit hoz a jövő. A közelmúlt történéseiből azt lehet leszűrni, hogy a piacra hatással van a járvány. „Az elmúlt hetekben még semmilyen változás nem volt tapasztalható, minden úgy működött, ahogy a korábbi időszakban. A múlt héten viszont már azt láttuk, hogy az ingatlanmutatások száma 60 százalékkal visszaesett, míg a vételi ajánlat ugyanannyi volt, mint az előző hetekben” – ismertette a pillanatnyi helyzetet Kosztolánczy György.

Elmondta, a tranzakciószám csökkenése már tavaly megfigyelhető volt, ennek oka részben a magas árszint, részben a kedvező kamatozású állampapír megjelenése volt. Amíg a mostani helyzet fennáll és a hatósági előírásoktól függetlenül az emberek józan belátása is megkívánja, hogy amennyire lehet, a személyes kontaktustól lehetőleg távol tartsák magukat, részben ellehetetlenülnek a lakás eladások is. Ebben a helyzetben a legtöbben nem szívesen fogadnak idegeneket, kerülik az ingatlanok bemutatását. A határozott vételi szándékkal piacra lépő vásárlók pedig a bizonytalan kilátások miatt sok esetben inkább elhalasztják a beruházást, valószínűsítette az Otthon Centrum vezérigazgatója.

A jövőbeni kilátások latolgatása korai, hiszen nagyon sok függ attól, hogy mennyi időre lesz szükség a járvány megfékezésére. Egy-két hónapos karantén nem roppantja meg a piacot különösebben, és ha igazak a várakozások, akkor a gazdaság – a 2008-as világgazdasági válsággal ellentéten – igen gyorsan regenerálódhat. Jelen ismereteink szerint ezeknek a hatásoknak az összességétől függ, hogy 2020 második felében miként alakulnak a tranzakciószámok, illetve a gazdasági megfontolású, befektetési célú vásárlások.

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály