Ingatlan keresőX

Tízszeresére nőtt a 100 millió forintnál drágább ingatlanok értékesítése

Tízszer annyi ingatlant értékesített az Otthon Centrum a 100 millió forint feletti árkategóriában 2018-ban, mint 4 évvel korábban. Annak ellenére, hogy a vidék részesedése is folyamatosan nő, továbbra is a fővárosban értékesítik a nagy értékű ingatlanok 83 százalékát. A fővároson belül a legnépszerűbb a XII., V. és XIII. kerület: a vásárlók a jó elhelyezkedés mellett a minőségi alapanyagokat, korszerű épületgépészeti megoldásokat és a nagy teraszokat, valamint igényesen kialakított kerteket keresik.

2014 óta megtízszereződött 100 millió forintnál drágább ingatlanok értékesítése az Otthon Centrum hálózatában. Miközben a vidék részesedése is folyamatosan nő a nagy értékű ingatlanok piacán, Budapest dominanciája továbbra is meghatározó, mivel a fővárosban értékesítik a 100 millió forintál drágább ingatlanok 80 százalékát – mondja Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Néhány évvel korábban egy 50-60 millió forintos társasházi lakás már drágának számított, 2018-ban azonban 100 millió forintra kúszott a nagy értékű ingatlanok határa és már ez az ár sem számít kirívónak a piacon: az Otthon Centrum közvetítésével 2019. januárja és májusa között értékesített ingatlanok 1,5 százaléka meghaladta a 100 millió forintos vételárat. Ez az érték a belső és hegyvidéki kerületekben jelentősen nagyobb. A 2019-es tranzakciók egészét nézve a legnagyobb arányban a XII. kerületben voltak nagy értékű adásvételek, ahol háromból egy ingatlant 100 millió forint felett értékesített az Otthon Centrum.

A nagy értékű lakóingatlanok piacán két nagy csoportot különböztetünk meg: a speciális adottságú társasházi lakásokat – új és régi építésű házakban –, valamint családi házakat (villák, kúriák, kastélyok). Közös bennük, hogy nagy alapterületűek, jó minőségű anyagokból, gazdag felszereltséggel épültek, korszerű épületgépészeti megoldásokkal rendelkeznek és kiváló állapotban vannak. A luxuslakások többségének egyedülálló, elépíthetetlen panorámája van, a lakásbelső tágas terei mellett nagyméretű terasz(ok) a villákhoz pedig az átlagosnál nagyobb, parkosított kert tartozik. A panellakások ebben a kategóriában már kiszállnak a versenyből – mondja Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum által 2019 első öt hónapjában lebonyolított adásvételek alapján Budapesten háromból két nagy értékű ingatlan téglalakás míg vidéken csak családi házak esetében beszélhetünk 100 milliós ingatanokról. Budapesten minden második nagy értékű ingatan újépítésű, míg vidéken minden harmadik volt új. 

A legdrágább társasházi lakások a fővárosban találhatók, elsősorban a pesti belvárosban és a budai hegyvidék egyedülállóan szép panorámát kínáló városrészeiben. Az árakat nagyban meghatározza a környező infrastruktúra, a szolgáltatási minőség és a befektetők számára elérhető hozam. 2019 első öt hónapjában a legtöbb 100 millió forintnál drágább ingatlant - minden harmadikat - a XII. kerületben értékesítette az Otthon Centrum, de jelentős volt az V. és XIII. kerületben lebonyolított tranzakciók száma is.

A 100 millió forint felett értékesített ingatlanok átlagos alapterülete a fővárosban 158 négyzetméter volt: a legkisebb eladásra kínált nagy értékű ingatlan alapterülete 63, míg a legnagyobb 440 négyzetméter volt. Vidéken azonban az átlagos alapterület ennél sokkal nagyobb, 367 négyzetméter volt.  Soóki-Tóth Gábor elmondása szerint a vásárlók idén egyértelműen az alacsonyabb ár kategóriájú ingatlanok felé fordultak és ez a tendencia várhatóan folytatódik az elkövetkező években.

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály