Ingatlan keresőX

Hároméves csúcson az új építésű lakások projektszáma Debrecenben

Egyedül Debrecen szárnyal, a többi megyei jogú városban azonban lanyhul a lakásépítési kedv az Otthon Centrum kimutatása szerint. Egy négyzetméter országos átlagban 947 ezer forintba kerül, az új építésű lakások árszintje pedig három városban is meghaladta az egymilliós határt.

Az Otthon Centrum idei első negyedévét összesítő felmérése szerint a megyei jogú városokban összesen 254 projektben 6000 lakás épül.; a kínált lakások négyzetméterára átlagosan 947 ezer forint, míg az idén elindított új projektek száma 39. „Ezek a számok visszaesésről árulkodnak”– kommentálta a legfrissebb adatokat Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, jelenleg 8,6 százalékkal kevesebb projektben 8,9 százalékkal kevesebb lakás épül a megyei jogú városokban, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

A csökkenés azonban nem mindegyik vármegyeszékhelyre érvényes: a listavezető Debrecenben ugyanis három éve nem volt folyamatban olyan sok projekt, mint most (49 darab). A hajdúsági várost Szeged (32) és Pécs (23) követi, majd Székesfehérvár, Kecskemét, Nyíregyháza és Győr következik. Vagyis a 100 ezer főnél népesebb megyei jogú városokban indult el a legtöbb projekt, míg a kisebb településeken elenyésző számú beruházás található. A listát Hódmezővásárhely zárja, ahol mindössze egy négylakásos társasház kivitelezése van folyamatban, míg a legkisebb megyei jogú városokban – Baján, Esztergomban, Dunaújvárosban és Salgótarjánban – nincs jelenleg futó társasházi lakásberuházás.

A lakások számában Szeged vezet (956), míg Debrecen a második, 783 lakással. A harmadik egy többszáz lakásos beruházás révén Nyíregyháza (650). Soóki-Tóth Gábor elmondta, az új építésű lakások kínálati négyzetméterára 947 ezer forint, ami 25 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti árszintnél. „A fejlesztők még sosem kínálták ilyen magas áron az új építésű lakásokat a megyei jogú városokban. Az áremelkedés üteme főként a tavalyi év első felében volt rekordmagas, az előző negyedévhez képest mért 5,2 százalékos áremelkedés azonban már a növekedés ütemének lassulását jelzi” – árnyalta az adatokat a szakember.A legdrágább város ezúttal is Sopron, négyzetméterenként 1,1 millió forinttal, amelyet Debrecen 1,09, Szeged 1,04 millió forinttal követ. A további sorrend: Győr 987 ezer, Veszprém 980 ezer, Pécs 974 ezer, Érd 961 ezer forintos négyzetméterenkénti árral.

Olcsóbb új lakás Hódmezővásárhelyen érhető el, ott 485 ezer forint az átlagos négyzetméterár, de a szűkös kínálat miatt nagyobb eséllyel található ingatlan a második legolcsóbb Békéscsabán, ahol négyzetméterenként 606 ezer forintot kérnek egy újépítésű ingatlanért. A legtöbb városban 700-850 ezer forintos átlagértéken kínálják az új építésű lakások négyzetméterét. Bár éves szinten minden városban jelentősen emelkedett az újépítésű lakások ára, azonban az előző negyedévhez képest pont a legdrágább városokban (Győrben, Érden, Veszprémben és Sopronban) nem emeltek árat a fejlesztők.

Említést érdemlő, hogy az ebben az évben elindított 39 beruházás 489 lakása közül 30 projekt 342 lakásának az értékesítése kezdődött meg, a többi jelenleg tervként szerepel, illetve a tervdokumentáció engedélyezési eljárása folyik. Ezek a számok nagymértékben nem különböznek az egy évvel korábbiaktól, azonban jelentősen koncentrálódott az új projektek helyszíne. A városok kevesebb mint felében indult új beruházás, közülük Debrecen messze kiemelkedik kilenc új projektjével.

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály